Κλείσιμο

Στο «καλάθι» ελίτ νομισμάτων του ΔΝΤ μπήκε το κινεζικό γουάν

Την προσθήκη του κινεζικού γουάν (γνωστό και ως ρενμίμπι) στη λίστα των ελίτ νομισμάτων που χρησιμοποιεί στον υπολογισμό των αποθεμάτων του ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μία βαριά συμβολική απόφαση όσον αφορά τη θέση της Κίνας στις τάξεις του παγκόσμιου οικονομικού στερεώματος.

Η προσθήκη του γουάν στο «καλάθι» βαρυσήμαντων νομισμάτων καταδεικνύει την αυξανόμενη δύναμη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, αλλά έρχεται και ως επιβράβευση για τις αλλαγές που έχει πραγματοποιήσει το Πεκίνο στη νομισματική πολιτική του, με δεδομένο ότι η Δύση έβλεπε επί χρόνια το γουάν ως ένα νόμισμα που τηρούνταν εσκεμμένα υποτιμημένο ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών.

Για «σημαντικό ορόσημο» σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κίνας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή της η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως η απόφαση για το γουάν αποτελεί επίσης «αναγνώριση της προόδου» που έχουν πετύχει οι κινεζικές Αρχές στη μεταρρύθμιση του νομισματικού και του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος.

Το γουάν θα ενταχθεί στο «καλάθι» των νομισμάτων που χρησιμοποιεί το Ταμείο από την 1η Οκτωβρίου 2016. Στο «καλάθι» του ΔΝΤ βρίσκονται ήδη το δολάριο Ηνωμένων Πολιτειών, το ευρώ, η λίρα της Μεγάλης Βρετανίας και το ιαπωνικό γιέν.

Η σημασία και τα ερωτηματικά

Πρακτικά, η απόφαση του ΔΝΤ συνιστά πρωτίστως ψήφο εμπιστοσύνης από το Ταμείο και ενίσχυση του πρεστίζ του Πεκίνου, που για χρόνια ήθελε να δει το νόμισμά του στο ελίτ «καλάθι». Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές, με ορισμένους αναλυτές να φοβούνται φυγή κεφαλαίων από το γουάν.

Η επιλογή των εν λόγω νομισμάτων από το ΔΝΤ επηρεάζει επίσης τις επιλογές που κάνουν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο όταν «χτίζουν» τα συναλλαγματικά αποθέματά τους, και συνεπώς το «καλάθι» παίζει ρόλο στην παγκόσμια εμπορική σημασία του κάθε νομίσματος. Το γουάν αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ελάχιστα ως απόθεμα και συνεπώς απομένει να δούμε αν θα αυξηθεί ο «όγκος» του σε αυτό το μέτωπο.

Τα νομίσματα που περιλαμβάνονται στη λίστα χρησιμοποιούνται ώστε να οριστεί καθημερινά η ονομαστική αξία των «Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων» (SDR), δηλαδή του αντι-νομίσματος που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στις συναλλαγές με τα 188 κράτη-μέλη του.

Με βάση την ισοτιμία μεταξύ του δολαρίου και των υπόλοιπων νομισμάτων της λίστας υπολογίζεται η αγοραστική αξία των SDR, η οποία ορίζει – παραδείγματος χάριν – το ακριβές μέγεθος σε ευρώ μίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στο Ταμείο, μία συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στο καθένα από τα πέντε νομίσματα αποδίδεται ένα ειδικό βάρος για τον καθορισμό της αξίας των SDR. Το δολάριο είναι κυρίαρχο, με ειδικό βάρος 41,73%, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το ευρώ, με 30,93%. Σύμφωνα με το Ταμείο, το γουάν θα καταλάβει την τρίτη θέση, με «βαρύτητα» 10,92%.

Το ΔΝΤ εξετάζει την σύνθεση του «καλαθιού» νομισμάτων ανά πενταετία. Το 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο είχε απορρίψει την ένταξη του ρενμίμπι καθότι δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης