Αρχές 2016 η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης (upd)

Στις αρχές του 2016 «τοποθετεί» την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κλιμάκιο των θεσμών, Ντεκλαν Κοστέλο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση - μόνο μετά από την οποία θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος - θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή ορισμένων "υψηλού κόστους" μεταρρυθμίσεων όπως οι αλλαγές στις συντάξεις και τη φορολόγηση, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. 

Προσέθεσε εξάλλου ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα οδήγησαν μόνο σε μειώσεις μισθών και όχι σε μειώσεις τιμών.

Ο κύριος Κοστέλο ζήτησε να αρθούν τα όποια εμπόδια ώστε να καταστεί εφικτή η επανεκκίνηση των έργων στους οδικούς άξονες αλλά και το μετρό, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την επιθυμία των θεσμών για μια πιο φιλική στάση από την κυβέρνηση απέναντι στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.    

Απευθυνόμενος περαιτέρω στους συμμετέχοντες επιχειρηματικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, έκανε λόγο για πιθανή αναθεώρηση προς τα άνω των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά την θετική έκπληξη από τα στοιχεία του γ’ τριμήνου.



Από πλευράς του ο Ράσμους Ρέφερ εκπρόσωπος της  ΕΚΤ στο κουαρτέτο ανέφερε ότι πρέπει αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι η τελευταία ενώ προσέθεσε ότι ναι μεν έχουν επιτευχθεί πολλά, ωστόσο πολλά από τα προβλήματα βρίσκονται μπροστά.  

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο περί λύσης στο ζήτημα του χρέους έως το Μάρτιο του 2016, όταν και θα παρουσιαστεί το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης και θα εκλείψει οριστικά το ενδεχόμενο grexit.




Πηγή: Reuters - skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης