Συστάσεις Βρυξελλών στην ΕΚΤ για τις συναντήσεις στελεχών της με παίκτες της αγοράς

Η ΕΕ ασκεί επιπλέον πιέσεις στην ΕΚΤ για να αυστηροποιήσει τους κανόνες εμπλοκής αναφορικά με hedge funds και άλλους ιδιώτες – παίκτες των αγορών, ιδίως πριν τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Έμιλυ Ο Ράιλι δήλωσε στο Reuters ότι θα απευθύνει επιστολή για το θέμα στον Κεντρικό Τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι, διατυπώνοντας τη θέση ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να παρέχουν σε κανέναν επενδυτή αυτού του είδους το πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του. 

Η σύσταση θα μπορούσε να «ανοίξει» εκ νέου την συζήτηση περί διαφάνειας του ενδεχομένως ισχυρότερου ευρωπαϊκού θεσμού, ενώ έρχεται σε συνέχεια ενός κεκλεισμένων των θυρών δείπνου, που έλαβε χώρα νωρίτερα φέτος, κατά την διάρκεια του οποίου κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΚΤ αποκάλυψε σε εκπροσώπους hedge fund ευαίσθητες πληροφορίες.

Εξάλλου προκύπτει από έγγραφα αξιωματούχων ότι είναι συχνές τέτοιες συναντήσεις ακόμη και λίγο πριν ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις από την ΕΚΤ.

Μολονότι θεσμικά οι συστάσεις της Ευρωπαίας Διαμεσολαβητού δεν έχουν νομικές επιπτώσεις, ενισχύουν την  πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ευθυγραμμισθεί με τους κανόνες των «περιόδων σιωπής». 

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, αναφέρει το Reuters. 
Πηγή: skai.gr