Βαθύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί η ύφεση το τρίτο τρίμηνο

Βαθύτερη ήταν τελικά η ύφεση στην ελληνική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με νεότερα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς αρχίζουν να γίνονται πιο ορατές οι συνέπειες των κεφαλαιακών περιορισμών.

Μετά από τα επιπλέον στοιχεία που ενσωμάτωσε στους υπολογισμούς της η ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση του ελληνικού ΑΕΠ σε ετήσια βάση έφτασε το 1,1%, έναντι αρχικής εκτίμησης, που τοποθετούσε την ύφεση στο 0,4%.

Αναθεώρηση επί τα χείρω έγινε και σε ό,τι φορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τρίμηνο σε τρίμηνο, καθώς η ύφεση σε σχέση με το β’ τρίμηνο επανεκτιμήθηκε σε 0,9%, από 0,5% που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Το ελληνικό ΑΕΠ είχε κινηθεί με θετικό πρόσημο τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους πριν επιστρέψει στην ύφεση την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει ουδέτερο αποτέλεσμα για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς.

Οι επενδύσεις μειώθηκαν σημαντικά, όμως η καταναλωτική δαπάνη άντεξε τις πιέσεις και έπεσε μόλις 1%. Παράλληλα, η συρρίκνωση των εισαγωγών κατά 16,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο βοήθησε στο να απαλυνθούν οι επιπτώσεις των capital controls.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr