Κλείσιμο

Ασφαλιστικό, εργασιακά και ταμείο αποκρατικοποιήσεων οι επόμενες σπαζοκεφαλιές για Τσίπρα

Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις και νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων είναι τα τρία καυτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να ζητήσει σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Ασφαλιστικό το ερχόμενο Σάββατο, λόγω του ταξιδιού του κου Παυλόπουλου στην Ιταλία, είτε από την ερχόμενη Τρίτη και μετά, λόγω των ταξιδιών του ιδίου στις Βρυξέλλες και το Παρίσι.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση των εισφορών προκειμένου να αποφύγει μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, αν και κάτι τέτοιο απορρίπτεται από τους δανειστές. Ο στόχος είναι αναφορικά με το θέμα να κλείσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να μετατεθεί για μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο πλήγμα θα δεχτούν οι επικουρικές συντάξεις όπου οι περικοπές θα ξεπεράσουν μεσοσταθμικά το 6 με 7% για 711 χιλιάδες συνταξιούχους. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι παίρνουν πάνω από 400 ευρω επικουρική καθώς η μείωση θα ξεπεράσει το 11%.

Για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων η πλευρά των θεσμών πιέζει για την δημιουργία του νέου υπερταμείου, κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά δεν βιάζεται.

Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, οι θεσμοί δεν επιθυμούν την ανάμειξη του ILO, γεγονός που αναμένεται να δυσκολέψει περισσότερο την διαπραγμάτευση που περιλαμβάνει δύσκολες πτυχές, όπως ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο.

Συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Guy Ryder θα έχει σήμερα το πρωί (10.30) ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Πηγή: skai.gr