Ντάισελμπλουμ: Πρόωρο να μιλήσουμε για δημοσιονομική χαλάρωση στη Γαλλία

Είναι ακόμα πολύ νωρίς να συζητηθεί το ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Γαλλία, λόγω των αυξημένων δαπανών που σχεδιάζει το Παρίσι στα σώματα ασφαλείας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσέθεσε πώς ούτως ή άλλως οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των αυξημένων δαπανών θα αρχίσουν να γίνονται φανερές από το 2016 και μετά.

Υπογράμμισε ότι οι Βρυξέλλες θα κρίνουν «εκ των υστέρων» αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ενεργοποίηση του όρου περί έκτακτων συνθηκών που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων στη νομισματική ένωση.

Παρά το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί για το 2016 που έχουν υποβάλλει στις Βρυξέλλες η Γαλλία και το Βέλγιο δεν συμφωνούν απόλυτα με τους δημοσιονομικούς κανόνες που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι σε «γενικές γραμμές» συνάδουν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει δύο αναβολές για να πετύχει τον στόχο του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα της. Πλέον προβλέπεται να μειώσει το «άνοιγμα» του προϋπολογισμού της το 2017, ενώ βάσει του Συμφώνου έπρεπε να το έχει πετύχει το 3% το 2013.
Πηγή: skai.gr