Φόρο και στο κρασί προανήγγειλε ο Τσακαλώτος - Δύο κατηγορίες για τα κόκκινα δάνεια (Upd)

Φόρο και στο κρασί για να ενισχυθούν τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, προανήγγειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 30 με 40 λεπτά στη φιάλη, με στόχο την είσπραξη 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα 200 εκατομμύρια που θα καλύψουν τα ισοδύναμα στο ΦΠΑ, θα προέλθουν από την επιβολή φόρου 5 λεπτών σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης διευκρίνισε ότι όσοι ενταγμένοι στον παλιό νόμο Κατσέλη παραμένουν ως έχει και είπε ότι το νέο καθεστώς ξεχωρίζει δυο κατηγόριες δανειοληπτών και θα έχει διάρκεια 3 χρόνια.

Στην πρώτη κατηγόρια του 25% των δανειοληπτών θα υπάρχει κρατική αρωγή για την πληρωμή των δόσεων σε περίπτωση αδυναμίας.

Στη δεύτερη που θα καλύπτει το 35%, εισάγεται ο όρος της τρέχουσας εμπορικής άξιας με βάση την οποία θα αναπροσαρμόζεται το δάνειο. Ο δανειολήπτης θα καλύπτει την τρέχουσα άξια και όχι το δάνειο. Αν δεν μπορεί και πάλι να ανταποκριθεί θα παραπέμπεται στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.

Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης