Τσακαλώτος: Συμφωνία και στα 48 προαπαιτούμενα

«Έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της μαραθώνιας σύσκεψης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, εν τω μεταξύ, η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία που επετεύχθη ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση, την ερχόμενη Δευτέρα, των 2 δισ. ευρώ της δόσης και των 10 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.


Το σχετικό πολυνομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Εκτός από τους πλειστηριασμούς, θα περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τη λειτουργία του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ένα τέλος στα τυχερά παιχνίδια σε αντικατάσταση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, την απελευθέρωση της αγοράς γενόσημων φαρμάκων καθώς και τα τις αλλαγές τέλη κυκλοφορίας 2016.

Σήμερα, θα ενημερωθεί το Euro Working Group και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου για να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, διότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Παράλληλα, από αύριο αρχίζουν οι συζήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την επόμενη υποδόση του 1 δισ. ευρώ.










Πηγή: skai.gr