Ντράγκι: Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν 25 δισ. Τα κόκκινα δάνεια πρέπει να μειωθούν

Μιλώντας στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα υπογράμμισε πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας θα χρειαστεί ένα αρκετά μικρότερο ποσό από αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί αλλά σημείωσε πως το ζήτημα με τα κόκκινα δάνεια είναι επείγον.

Αναλυτικότερα αναφερόμενος στην Ευρωζώνη ο κύριος Ντράγκι σημείωσε: «τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα στη διάθεσή μας, δείχνουν πως ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ είναι μία διαδικασία η οποία προχωρά με αργούς ρυθμούς. Αναλυτικότερα μέχρι στιγμής, η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ έχει δείξει στοιχεία ανθεκτικότητας και αυξημένα αντανακλαστικά ειδικά στην αντιμετώπιση των εξωτερικών επιδράσεων που έχουν την τάση να αποδυναμώνουν τη ζήτηση. Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί πως ενώ η εξωτερική ζήτηση έχει υποχωρήσει, τα μερίδια των εξαγωγών της ζώνης του ευρώ σε άλλες αγορές έχουν αυξηθεί. Το χαμηλότερο κόστος της ενέργειας και των μέτρων νομισματικής πολιτικής στηρίζουν την κατανάλωση και όλο και πιο δυναμικά την παραγωγή νέων κεφαλαίων».

Επίσης ο κύριος Ντράγκι υπογράμμισε πως τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ αναμένεται να επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική σημειώνοντας πως η σταθερότητα των τιμών εντός της Ένωσης βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και θα γίνει κάθε δυνατή ενέργεια από την πλευρά της ΕΚΤ σε περίπτωση που διαπιστωθούν αρρυθμίες. Χαρακτηριστικά ο κύριος Ντράγκι είπε: «αν η σταθερότητα των τιμών κινδυνεύσει, τότε η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτει, στο πλαίσιο της εντολής της».
Πηγή: skai.gr