Ecofin: Οι δαπάνες για το προσφυγικό θα προσμετρώνται κατά την εξέταση των κρατικών προϋπολογισμών

Τη γνωμοδότησή της ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί «εξαιρετική περίσταση» και ως εκ τούτου πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της στην οικονομία των κρατών-μελών, κατά την εξέταση των προσχεδίων των προϋπολογισμών, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Ecofin και υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκρανιέτα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμπεριλάβει στις γνωμοδοτήσεις της για τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με το Σύμφωνο Σταθερότητας τις πραγματικές δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού τα έτη 2015 και 2016, με μέτρο σύγκρισης τους προϋπολογισμούς του 2014.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ανέφερε ότι θα εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει αύξηση των δημόσιων δαπανών που συνδέεται με το προσφυγικό θα ισχύσει η πρόβλεψη για ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας «λόγω ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου του συγκεκριμένου κράτους-μέλους».

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Ecofin επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών για τη χρηματοδότηση-γέφυρα του Ενιαίου Ταμείου για την Εξυγίανση των Τραπεζών. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν πως το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί αρχικά από εθνικές πιστωτικές γραμμές, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις της χρηματοδότησης-γέφυρας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση.

Τέλος, στο Ecofin συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ένωση κεφαλαιαγορών, η εμβάθυνση της ΟΝΕ και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της 21ης Διάσκεψης των μερών της Σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015.

Πηγή: skai.gr