Κλείσιμο

Ανάγκη να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση

Από τη συζήτηση που έγινε χθες το βράδυ στο Εurogroup αλλά και τις τοποθετήσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης, προέκυψε σαφέστατα ότι είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να κλείσει η διαπραγμάτευση σε σχέση με το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέχρι την αρχή της επόμενης βδομάδας. Κι αυτό προκειμένου να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στις αγορές ενόψει της εισόδου στην τελική ευθεία της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Μάλιστα, επειδή η ανακεφαλαιοποίηση εξελίσσεται σχετικά γρήγορα, οι εταίροι ζήτησαν από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αγκάθι οι πλειστηριασμοί

Όπως ανέφεραν, τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, η επίτευξη συμφωνίας σε όλα τα θέματα του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων, στα κόκκινα δάνεια, στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και στη διακυβέρνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση την επόμενη βδομάδα της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 Αναμφισβήτητα το δυσκολότερο θέμα της διαπραγμάτευσης αποδεικνύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τους οποίους ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπημένη συμφωνία που θα προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά και δεν θα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από εκείνους που είναι σε θέση να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια.

Το κλίμα στις συζητήσεις είναι καλό και αυτό επισημάνθηκε χθες το βράδυ από όλους τους αξιωματούχους και τους εταίρους. Ωστόσο θεωρούν πλέον ότι ο χρόνος αρχίζει να πιέζει και πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει τη συμφωνία στα παραπάνω θέματα μέσα στην εβδομάδα. Ο στόχος που τέθηκε από το Εurogroup είναι να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων από την Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης, στις αρχές της επόμενης βδομάδας.
Πηγή: Deutsche Weelle - Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες