Κλείσιμο

Ντάισελμπλουμ: Υλοποιήστε τα προαπαιτούμενα μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να προχωρήσει και η ανακεφαλαιοποίηση

Μέχρι την Παρασκευή και το αργότερο έως τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τα προαπαιτούμενα, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το σημερινό Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ ευρώ μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο σετ προαπαιτούμενων. Μάλιστα έδωσε την εξουσιοδότηση στο Euroworking Group, το οποίο πρέπει να συνεδριάσει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.

Υπήρξε πρόοδος και συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και αυτά είναι πολύ καλά νέα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά το πέρας της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, λίγο πριν τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

«Έχει γίνει πολλή δουλειά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το μέγεθος εξάλλου της ανακεφαλαιοποίησης είναι μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και ταχύτερα από ό,τι αναμέναμε», σημείωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση συνιστά την απόλυτη προτεραιότητα.

Το επόμενο βήμα είναι να τεθούν σε εφαρμογή τα προαπαιτούμενα οικονομικά μέτρα πριν την ανακεφαλαιοποίηση και προκειμένου αυτή να ξεκινήσει, ξεκαθάρισε ο ίδιος, καθιστώντας αδιαμφισβήτητη τη σύνδεση μεταξύ ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων  και ανακεφαλαιοποίησης. 

Ο κύριος Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στα ανοιχτά, εκκρεμή θέματα (κόκκινα δάνεια – προστασία πρώτης κατοικίας) και τόνισε ότι η εφαρμογή των σχετικών μέτρων θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα, αναφερόμενος και σε σχετική δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σημαντική πάντως διευκόλυνση προς την ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει η αποσύνδεση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού από το τρέχον πακέτο προαπαιτουμένων, καθώς αυτή μετατίθεται για την επόμενη δέσμη, όπως συνεφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ
, ο οποίος ενστερνίστηκε τη θέση Ντάισελμπλουμ για πρόοδο στην  εφαρμογή των συμφωνηθέντων και έκανε περαιτέρω λόγο για ένα επαρκώς χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας. 

Μάλιστα μόλις τελείωσε τις δηλώσεις του ο κύριος Ρέγκλινγκ δικαιολογήθηκε διότι έπρεπε να αποχωρήσει άμεσα για να ακούσει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να του λέει χαριτολογώντας: "Μην τρέχεις, απλά περπάτα", προκαλώντας την θυμηδία των παρευρισκομένων.

Από πλευράς του ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ερωτώμενος για το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, σημείωσε ότι δεν είναι πρόθεση κανενός να διαταράξει τις αρχές της ελληνικής κοινωνίας, τις οποίες - όπως είπε ο ίδιος - θεσμοί και δανειστές αναγνωρίζουν - ωστόσο είναι κάτι που πρέπει να κλείσει μέσα στην εβδομάδα. Όπως υπογράμμισε, πρόοδος έχει σημειωθεί αλλά μένουν πολλά ακόμη να γίνουν μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία. 

Εντωμεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το πρωί της Τρίτης, ώστε να εξετασθούν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, έπειτα και από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Πηγή: skai.gr