Αλεξιάδης: Και τη φοροδιαφυγή θα χτυπήσουμε και έσοδα θα εισπράξουμε

Νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κίνητρα για τους επιχειρηματίες προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.  

Σύμφωνα με τον κύριο Αλεξιάδη το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την εγκατάσταση μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) για όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων ακόμη και εκείνων που είναι ενταγμένοι στον Τειρεσία, υποχρεωτική εγκατάσταση εξοπλισμού ηλεκτρονικών συναλλαγών για όσες επιχειρήσεις ανοίγουν από τις αρχές του 2016, ακατάσχετο από τράπεζες και δημόσιο χρημάτων από ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ τα χρήματα που θα εισπράττουν οι επιχειρήσεις μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών θα πηγαίνουν σε ειδικούς λογαριασμούς με στόχο να καλύπτουν τα έξοδά τους επίσης με ηλεκτρονική διαδικασία.

«Με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε τη δυνατότητα στη κάθε επιχείρηση να ανοίγει λογαριασμό με χρήματα από το «POS» και από αυτόν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα για πληρωμή προμηθειών» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών.

«Πρέπει να πάμε σε αυτές τις αλλαγές αν θέλουμε να πετύχει αυτό το σύστημα. Δεν μπορεί οι τράπεζες, όπως μας καταγγέλθηκε, όταν πηγαίνει κάποιος να πληρώσει έναν λογαριασμό της ΔΕΗ 33 ευρώ, να του παίρνουν προμήθεια 5 ευρώ. Αυτά είναι φαινόμενα του χθες και θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, αν θέλουμε να πετύχουμε» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Και κατέληξε:
«Δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με συμφέροντα, και τη φοροδιαφυγή θα χτυπήσουμε και έσοδα θα εισπράξουμε. Επιχειρηματίας στη Μύκονο, του επιβλήθηκε πρόστιμο και ακόμα δεν έχει έρθει στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών. Αν όμως είχαμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την επόμενη μέρα θα είχε έρθει και θα είχε πληρώσει».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπακώρος, στην επίκαιρη ερώτηση του οποίου απήντησε ο υπουργός, επεσήμανε ότι τα 4/5 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, δεν μπορούν να προμηθευτούν το σύστημα «POS» λόγω οφειλών τους είτε στο ελληνικό δημόσιο είτε σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, κάτι που  έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία της οικονομίας αλλά και στα έσοδα του κράτους.



Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ