Στα 4,4 δισ. ο λογαριασμός λόγω επιδείνωσης της οικονομίας τον τελευταίο χρόνο

Κεφάλαια τουλάχιστον 4,391 δισ. ευρώ θα πρέπει να αντλήσουν οι εγχώριες τράπεζες από ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου των stress test που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η οποία αποδίδει ανοιχτά την ευθύνη της νέας ανακεφαλαιοποίησης στην επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.

Με βάση το δυσμενές σενάριο
, για το οποίο ελήφθη υπόψη ότι η οικονομία θα εμφανίσει ύφεση 3,3% το 2015 (έναντι 2,3% του βασικού σεναρίου) και ακόμα μεγαλύτερη ύφεση 3,9% το 2016 (έναντι 1,3% του βασικού σεναρίου), ο «λογαριασμός ανεβαίνει στα 14,4 δις. ευρώ.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει
ότι η Alpha Bank εμφανίζει την καλύτερη εικόνα από όλες τις τράπεζες στο βασικό σενάριο καθώς προκύπτει ανάγκη για μόλις 263 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Eurobank εμφανίζει τις μικρότερες συνολικά κεφαλαιακές ανάγκες έχοντας το πλεονέκτημα στην περίπτωση που οι αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων αφορούν στο σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών.

Συγκεκριμένα, για την Alpha Bank πέραν των 263 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο προκύπτουν και 2,743 δισ. ευρώ στο δυσμενές. Τα αποτελέσματα της Eurobank δείχνουν 339 εκατ. ευρώ στο βασικό και 2,122 δισ. ευρώ στο δυσμενές. Για την Εθνική το stress test εμφάνισε κεφαλαιακές ανάγκες 1,576 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 4,6 δισ. στο δυσμενές. Για την Πειραιώς η ΕΚΤ "έδειξε" 2,213 δισ. ευρώ στο βασικό και 4,933 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο. Τέλος, η Τράπεζα Αττικής παρουσιάζει υστέρηση ύψους 857 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1.021 εκατ. ευρώ στο δυσμενές, χωρίς όμως να έχουν προσμετρηθεί οι ενέργειες κεφαλαιακής υποστήριξης της Τράπεζας.

Οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα, σημάδι της ανθεκτικότητας του κλάδου σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφανίζονται αισιόδοξες ότι θα προσελκύσουν κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τις απαιτήσεις του βασικού σεναρίου. Μάλιστα η Eurobank, με ανάγκες για το δυσμενές σενάριο 2,1 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με 2,7 δισ. ευρώ αισιοδοξούν ότι μπορεί να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών.

Αυτή την ώρα συνεδριάζουν τα Δ.Σ. των τραπεζών για να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενώ θα δημοσιοποιήσουν και τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου τα οποία δεν είχαν δημοσιευτεί εξαιτίας της εκκρεμότητας του stress test.



Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης