Κλείσιμο

Φράνκελ: Το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί

Το επιτόκιο του 1% θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπτωση που «ανέβουν» τα επιτόκια της αγοράς, σχολιάζει ο Οικονομικός Διευθυντής του ESM Κριστόφ Φράνκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg σχετικά με τα κόστη διάσωσης στην περίπτωση της Ελλάδας. 

«Σαν το καλό κρασί, το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσε να ακριβύνει  όσο ωριμάζει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο CFO του βασικού δανειστή της χώρας, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής χρεώσει την Ελλάδα με επιτόκιο 1% για το ποσόν των 86 εκ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης, «που κέρδισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Αύγουστο» σχολιάζει το Bloomberg, παραθέτοντας την δήλωση του Κριστόφ Φράνκελ ότι: 

«Πάντως αυτά τα κόστη δεν είναι κλειδωμένα για όλη την διάρκεια του χρέους».   

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει τόσο χαμηλό», ξεκαθάρισε ο Φράνκελ. «Γνωρίζουμε ότι αυτό που χρεώνουμε σήμερα δεν είναι αυτό που θα χρεώνουμε και αύριο και φυσικά είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο που μπορεί να χρεώνουμε σε 5 ή 10 χρόνια από τώρα», προειδοποίησε. 

Η προοπτική ενός «πολύ διαφορετικού» επιτοκίου δανεισμού προσθέτει μία επιπλέον διάσταση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τσίπρας κατά την δεύτερη θητεία του, σημειώνει το Bloomberg. Εκτός εάν καταφέρει να εκκινήσει την ελληνική Οικονομία και να μειώσει το χρέος πριν αρχίσουν να αυξάνονται από τους Ευρωπαίους τα κόστη δανεισμού, η παράμετρος αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στις προσπάθειές του πρωθυπουργού να σταθεροποιήσει τη χώρα, συμπληρώνει το πρακτορείο. 

«Εάν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν ποτέ να ανεβαίνουν, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι είτε για νέες δημοσιονομικές οπισθοδρομήσεις ή / και νέες διαπραγματεύσεις για τα λεγόμενα πρόσθετα έξοδα παροχής υπηρεσιών από τον ESM. Δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο» σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING – Diba στην Φρανκφούρτη Κάρστεν Μπρτζέσκι.

Μετά από μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Μηχανισμού Σταθερότητας, το Bloomberg φέρνει την Ελλάδα ως βασικό παράδειγμα αναφορικά με τον λειτουργικό σκοπό του ESM: οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ανήλθαν στο 44% το 2012, ενώ τον Ιούλιο, όταν ήταν άγνωστο αν ο Τσίπρας θα έπαιρνε χρήματα διάσωσης, ήταν στο 19,6%. Σήμερα Τετάρτη η απόδοση των ομολόγων είναι στο 7,7%, ενώ ομόλογα ίδιας λήξης που εξέδωσε ο ESM είναι στο 0,87% . Το καθεστώς διάσωσης, δίνει στην Ελλάδα την δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε μετρητά κατά τον αποκλεισμό της από τις αγορές και μέχρι σήμερα το χαμηλό κόστος είναι σταθερό στοιχείο του προγράμματος. 

«Το κόστος δανεισμού μπορεί να αλλάζει από μέρα σε μέρα. Δεν αλλάζει καθημερινά αλλά μπορεί να τροποποιηθεί από καιρού εις καιρόν εξαιτίας της έκδοσης νέων ομολόγων ή της ωρίμανσης των υπαρχόντων» προσέθεσε ο Φράνκελ. 

Ανέφερε περαιτέρω ο CFO του ESM ότι τα κόστη δανεισμού που καθορίστηκαν για την Ελλάδα είναι τα ίδια που ίσχυσαν στην περίπτωση της Ισπανίας και της Κύπρου. Στόχος του ESM όπως του προϊσχύοντος Μηχανισμού EFSF, είναι ένας μέσος χρόνος ωρίμανσης μεταξύ 5 έως 8 ετών.

Ο Φράνκελ διευκρίνισε τέλος ότι πάντως οι χώρες που τελούν σε καθεστώς προγραμμάτων διάσωσης δεν θα έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις
«Είμαστε πολύ ξεκάθαροι και προσεκτικοί στην αναφορά οποιουδήποτε επιτοκίου, διότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι εξαιτίας των οποίων θα μπορούσε να αυξηθεί το επιτόκιο στο μέλλον». 

Πηγή: skai.gr