Κλιμακωτός ΦΠΑ στην παιδεία - Φίλης: Πολύ καλή εξέλιξη - Κομισιόν: Δεν είναι αίτημά μας

Οργή προκαλεί σε γονείς και εκπροσώπους εκπαιδευτηρίων η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Εξαιτίας της απόφασης 18.000 παιδιά αναμένεται ότι θα αναγκαστούν να φύγουν από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί με επιστολή του, ξεκαθαρίζει ότι η Κομισιόν δεν ζήτησε τέτοια μέτρα.

Σύμφωνα με την επιστολή Μοσκοβισί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την επιστολή διαμαρτυρίας από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στις 31 Αυγούστου. Τα μέτρα είχε νομοθετήσει η κυβέρνησης στις 14 Αυγούστου ως μέρος της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Η Επιτροπή γνωστοποιεί ότι μελετά τη διαμαρτυρία και θα την εξετάσει σε βάθος. Στο σημείο αυτό, η Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει ζητήσει τέτοια μέτρα.

Ειδικότερα τα κυβερνητικά μέτρα:

- Μηδενικό ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.
- ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σχολές χορού και ΙΕΚ
- ΦΠΑ 13% σε ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

«Δεν αντέχουμε να δώσουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω» δηλώνουν από την πλευρά τους γονείς και εκπρόσωποι διδακτικών φορέων στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Την Τετάρτη, οι γονείς μαθητών στην ιδιωτική εκπαίδευση πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση στις 18:00 το απόγευμα έξω από το Λεόντειο Λύκειο, ενώ σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι φορείς των ιδιωτικών σχολείων.

Για πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προϊδέαζε πάντως ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εξερχόμενος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν θέλω να προτρέξω, υπάρχει πολύ καλή εξέλιξη».

Σημειώνεται ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξή του στο Mega το πρωί αποκάλεσε ως λάθος το φόρο στην ιδιωτική εκπαίδευση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι είναι κατά των λαϊκών τάξεων και ευνοεί τη φοροδιαφυγή.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια, που προσπαθεί μέσω της παραπαιδείας να καλύψει τις ελλείψεις του δημόσιου σχολείου, κάνει λόγο η Νένα Δημοκρατία.

«Επέβαλαν τον ΦΠΑ εκεί που ως τώρα ήταν μηδενικός. Με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις πιστεύουν ότι ξεγελούν τον Ελληνικό λαό Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται. Οι ίδιοι πρότειναν φόρο 23% στην εκπαίδευση όπως επιβεβαίωσε σήμερα και ο κ. Μοσκοβισί», ανακοίνωσε από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ.

Για ημίμετρα που πάλι θα θίξουν τις μεσαίες και μικρομεσαίες οικογένειες κάνει λόγο το Ποτάμι και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παίζει το κρυφτούλι.


Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ