Σταθάκης: Βαθιά τομή στο φορολογικό - Αναμόρφωση Δημόσιας Διοίκησης - Νέα εργαλεία δανεισμού

Τα κομβικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης απαρίθμησε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης κατά την διάρκεια σημερινής ομιλίας του: 

Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η πρώτη αξιολόγηση το Νοέμβριο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - ένα θέμα που συνδυάζεται με τη βιώσιμη και δίκαιη διαχείριση των κόκκινων δανείων - η ελάφρυνση του χρέους μετά το 2022 και οι συνδυασμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα και αφορούν τις συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης. Τέλος έκανε λόγο ο υπουργός για ένα κύμα μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση ώστε να επιτευχθεί ένα κράτος με προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και εκτίμησε ότι "αν γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα βαθιά τραύματα που άφησε απάνω μας η κρίση των προηγούμενων πέντε ετών".

Στο ζήτημα της φορολογίας ο κύριος Σταθάκης μίλησε για "μεγάλη τομή" μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης που ετοιμάζεται. 

Στο πλαίσιο αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης ανέφερε ότι αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν όλο το πλέγμα συναλλαγών με το δημόσιο. Περαιτέρω ότι αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές περιβάλλον με έμφαση στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δεδομένα.

Εξάλλου, όπως είπε, η κυβέρνηση στοχεύει στην ανάπτυξη νέων εργαλείων χρηματοδότησης πέρα από τον κλασικό τραπεζικό δανεισμό και την αντιστοίχησή τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. 

Δεν παρέλειψε τέλος ο υπουργός να αναφερθεί στην σημασία της απασχόλησης στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο με βάση την αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει η χώρα.

«Το νέο ΕΣΠΑ είναι δομημένο και επικεντρώνεται στη νεανική επιχειρηματικότητα, την καινοτόμο και μικρομεσαία επιχείρηση και εκεί στρέφεται το 1/3 των πόρων» σημείωσε ο κ. Σταθάκης.


Πρόεδρος ΣΕΒ: Απαιτείται θεσμική συνέχεια, σταθερότητα και ασφάλεια δικαίου
Στην ίδια περίσταση, κατά τις εργασίες του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Συμβούλων Μάνατζμεντ (FEACO), που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας υπογράμμισε ότι την ανάπτυξη μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να την επιτύχει. 

«Όλοι οι υπόλοιποι είναι βοηθητικοί μοχλοί» είπε και συνέχισε ότι οι επιχειρήσεις πλήρωσαν πολύ ακριβά τον πολιτικό κύκλο . 

«Στα έξι χρόνια της κρίσης και της ύφεσης οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις οδήγησαν στο να φανεί ότι οι θεσμοί είναι ανίκανοι να υποστηρίξουν την ανάπτυξη» σημειώνοντας παράλληλα ότι «η ανάκαμψη οι εξαγωγές, οι θέσεις εργασίας θέλουν θεσμική συνέχεια, σταθερότητα και ασφάλεια δικαίου.»

Πηγή: skai.gr