Φοροελαφρύνσεις και αύξηση δαπανών ύψους 1,5 δισ. στην Ιρλανδία

Σειρά προσεκτικών φορο-ελαφρύνσεων και ευεργετικών αυξήσεων στις δημόσιες δαπάνες, συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προανήγγειλε σήμερα Τρίτη η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, δυο χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρουσιάζοντας τον τελευταίο προϋπολογισμό πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές – που θα πρέπει να γίνουν το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου του 2016 – ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν προέβλεψε ανάπτυξη της τάξης του 6% για το ερχόμενο έτος, εκτιμώντας επιπλέον ότι η οικονομία βρίσκεται εντός τροχιάς για να δημιουργήσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νούναν προανήγγειλε αύξηση του εισοδηματικού ορίου για την επιβολή της ετήσιας εισφοράς αλληλεγγύης στα 13.000 ευρώ, από τα 12.012 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ παράλληλα ο συντελεστής το εν λόγω φόρου θα μειωθεί στο 1%, από 1,5% που ισχύσει σήμερα.

Ακόμα, προανήγγειλε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 0,15% που είχε επιβληθεί στους συνταξιούχους από το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά περίπου 3 ευρώ ανά εβδομάδα.

Ο κ. Νούναν δήλωσε ακόμα πως με τον νέο προϋπολογισμό αυξάνεται το περιουσιακό όριο για την πληρωμή φόρου κληρονομιάς.

Μεγάλοι κερδισμένοι του ιρλανδικού προϋπολογισμού είναι όμως οι οικογένειες με παιδιά, καθώς το Δουβλίνο επεκτείνει τη δωρεάν περίθαλψη και σε τέκνα κάτω των 12 ετών, και επενδύει στις δημόσιες σχολικές δομές για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

«Πρόκειται για λογικά βήματα, που μπορούμε να καλύψουμε, και θα επιτρέψουν τη συνέχιση της ανάκαμψης, φέρνοντας οφέλη σε κάθε οικογένεια», είπε ενώπιον της Βουλής ο κ. Νούναν.

Απαντώντας δε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί βεβιασμένων δημοσιονομικών κινήσεων για προεκλογικό όφελος, ο κ. Νούναν τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει κινήσεις που θα «αποσταθεροποιήσουν την ανάκαμψη» και την οικονομία.
Πηγή: skai.gr