Κλείσιμο

Αυξημένο επιτόκιο και τρίμηνη προθεσμία στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με κύρια αιχμή την αύξηση του επιτοκίου για οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ στο Δημόσιο, έδωσε στη δημοσιότητα με εγκύκλιό της η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το επιτόκιο, που πηγαίνει από το 3% στο 5,05% (5% συν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ) θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου και θα αφορά τις υπολειπόμενες, ανεξόφλητες οφειλές.

Από την αύξηση του επιτοκίου εξαιρούνται όσοι χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ, με προϋπόθεση όμως να μην ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, να μην έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ και η ρυθμισμένη οφειλή τους να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος εισοδήματός τους.

Οι τρεις αυτές προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς διαφορετικά και οι μικρο-οφειλέτες θα έρθουν αντιμέτωποι με αύξηση του επιτοκίου.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους εντός τριμήνου από τη σχετική διορία κινδυνεύουν να βγουν από τη συνολική ρύθμιση των 100 δόσεων.

Παράλληλα, με την εγκύκλιο αποσαφηνίζεται πως το Δημόσιο διατηρεί ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να μειώσει τη διάρκεια της ρύθμισης για έναν οφειλέτη, ακόμα κι αν αυτός πληρώνει εγκαίρως τις υποχρεώσεις του, εφόσων διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από αυτές που του είχαν αρχικά χορηγηθεί.
Πηγή: skai.gr