Bloomberg: Η Ελβετία αυστηροποιεί τις κεφαλαιακές υποχρεώσεις των τραπεζών

Αυστηρότερους κεφαλαιακούς κανονισμούς προωθεί για τις μεγάλες τράπεζες η Ελβετία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως (καθώς οι σχετικές συζητήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών πραγματοποιούνται ήδη) ότι οι μεγάλες τράπεζες της χώρας θα πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια ίσης αξίας με το 5% (αντί του 3% που ισχύει σήμερα) του συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού (assets) τους, κατά το πρότυπο των ΗΠΑ.

Άμεσος αναμένεται ότι θα είναι ο αντίκτυπος στις μεγάλες ελβετικές τράπεζες, όπως η UBS και η Credit Suisse, των οποίων τα αιτήματα για εφαρμογή χαλαρότερων προϋποθέσεων απερρίφθησαν από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων. 

"Υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας σημαίνει λιγότερα κέρδη για τους μετόχους", δηλώνει στο Bloomberg ο Ανδρέας Μπρουν, οικονομικός αναλυτής της  Zuercher Kantonalbank και διευκρινίζει:

"Για την UBS, της οποίας η θέση έναντι των επενδυτών είναι οι προσδοκίες για αυξημένο μέρισμα, αυτό είναι μεγάλο θέμα. Για τη δε Credit Suisse, της οποίας η κεφαλαιακή επάρκεια είναι χειρότερη, κάτι τέτοιο σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τους υφιστάμενους μετόχους της κατά την σχετική αύξηση κεφαλαίου". 
Πηγή: skai.gr