Κλείσιμο

Ρέγκλινγκ: Ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις - Aιχμές για ΔΝΤ (vid)

«Αν η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, θα την λάβει» υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) άφησε αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ, κάνοντας αναφορά στους δυσμενέστερους όρους του Ταμείου που επιβαρύνουν το ελληνικό χρέος. «Έχουμε δημιουργήσει νέο πλαίσιο στην Ευρώπη, με πολύ καλύτερους όρους, πιο μακροπρόθεσμα δάνεια και με χαμηλότερα επιτόκια από ό,τι το Ταμείο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε όπως και το ΔΝΤ να υπάρξει βιωσιμότητα χρέους, είναι ένας από τους στόχους κλειδιά της τεράστιας υποστήριξης από την ευρωζώνη στην Ελλάδα, αλλά βλέπουμε σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Πρόσθεσε ότι η
βοήθεια που πήρε η Ελλάδα σε επίπεδο επιτοκίων είναι πρωτοφανής στην παγκόσμια ιστορία, με τον προϋπολογισμό να επωφελείται στα επίπεδα του 4% του ΑΕΠ ετησίως. «Θα είμαστε αλληλέγγυοι αν πραγματοποιήσουν το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, δεν έχει αλλάξει η δέσμευσή μας αυτή» διεμήνυσε.

Το Ταμείο δεν είναι αντίθετο στην αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, από την αναλογία προς το ΑΕΠ προς το μοντέλο που προκρίνουν οι Ευρωπαίοι για πλαφόν στην ετήσια εξυπηρέτησή του, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Πηγή: skai.gr