Κλείσιμο

Τόμσεν: Δεν διαφωνούμε στο μοντέλο του πλαφόν για το χρέος, αλλά δεν το έχουμε συζητήσει ακόμα

Το ΔΝΤ δεν είναι αντίθετο στην αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, από την αναλογία προς το ΑΕΠ προς το μοντέλο που προκρίνουν οι Ευρωπαίοι για πλαφόν στην ετήσια εξυπηρέτησή του, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο ώρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν.

Ωστόσο, ο κ. Τόμσεν αποσαφήνισε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δεν έχουν αρχίσει ακόμα, και συνεπώς δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη σχετικά με την ιδέα του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί πλαφόν της τάξης του 15% του ελληνικού ΑΕΠ για την ετήσια πληρωμή του χρέους. Το πρακτορείο Reuters μετέδιδε νωρίτερα πως το Ταμείο «βλέπει» ένα πιο χαμηλό ποσοστό για την Ελλάδα, γύρω στο 10%, για να είναι ευκολότερη η δημοσιονομική προσαρμογή.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε τους στόχους», σημείωσε, μιλώντας στο πλαίσιο της συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε πως το ελληνικό χρέος γίνεται «ιδιαίτερα μη βιώσιμο», με πρόβλεψη ότι θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ το 2016, και συμπλήρωσε πως η Αθήνα «δεν μπορεί να χειριστεί» το βάρος χωρίς κάποιας μορφής διευκόλυνση.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου πως προϋπόθεση προκειμένου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο Μνημόνιο είναι να γίνουν «γερές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και μια «γερή ελάφρυνση του χρέους».

Διευκρίνισε δε ότι αν οι Ευρωπαίοι εξετάζουν ως λύση την επέκταση της διάρκειας των δανείων, τότε θα πρέπει να μιλάμε για «σημαντική επιμήκυνσή» τους.

Αναφερόμενος στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θέλει να δει το Ταμείο πριν αποφασίσει να συνδράμει στο νέο πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στη διαχείριση των δαπανών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως – παρά τις εκκρεμότητες που παραμένουν – ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος δήλωσε ότι με την υπογραφή του νέου Μνημονίου και τους στόχους που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται να επιστρέφει «εντός τροχιάς».

Χαιρέτισε δε τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης