Ντράγκι: Οι εξελίξεις στην Ελλάδα θύμισαν σε όλους τα κενά στην ευρωζώνη

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα υπενθύμισαν σε όλους τις ατέλειες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην «αρχιτεκτονική» της ευρωζώνης, και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δράσουν για την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σε δήλωση που έκανε στο πλαίσιο της συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στο Περού, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η νομισματική ένωση θα πρέπει να ενισχύσει την εργαλειοθήκη της για τη διαχείριση και την αποτροπή των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και άλλων μακροοικονομικών κινδύνων.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε πως τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να μείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ξεκάθαρα πως η Ευρωτράπεζα είναι έτοιμη να επεκτείνει και να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, πέρα από τη διορία του επόμενου Σεπτεμβρίου και πάνω από το όριο των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όργανα που διαθέτουμε εντός της εντολής μας, ειδικά για να προσαρμόσουμε το μέγεθος, τη σύνθεση και τη διάρκεια» της ποσοτικής χαλάρωσης, είπε.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως η χαμηλή ανάπτυξη οφείλεται εν μέρει στον αργό ρυθμό εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και επισήμανε εκ νέου την ανάγκη υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών στην ευρωζώνη, προκειμένου να αντιμετωπισθούν βαθιά προβλήματα, όπως η υψηλή δομική ανεργία.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές για την κινητοποίηση της οικονομίας, κάλεσμα που έχει απευθύνει συγκεκριμένα προς τη Γερμανία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι αποσαφήνισε πως οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να υποστηρίζουν την ανάκαμψη χωρίς να παραβιάζουν το σύμφωνο σταθερότητας.
Πηγή: skai.gr