Reuters: Χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το πλαφόν εξυπηρέτησης του χρέους

Διαφορά φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσον αφορά το ύψος του πλαφόν που προτείνουν οι εταίροι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως τα μέλη της ευρωζώνης υποστηρίζουν ένα πλαφόν 15% του ελληνικού ΑΕΠ για την ετήσια πληρωμή των δημόσιων οφειλών.

Ωστόσο, πηγές του Reuters ανέφεραν ότι το ΔΝΤ βλέπει το 15% ως υπερβολικά υψηλό ποσοστό στην περίπτωση της Ελλάδας, προκρίνοντας ως λύση ένα χαμηλότερο πλαφόν της τάξης του 10% του ΑΕΠ, που θα περιορίσει την ετήσια επιβάρυνση στον προϋπολογισμό και θα επιτρέψει την επίτευξη καλύτερων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων.

«Εγώ καταλαβαίνω πως το ΔΝΤ πάντα δουλεύει με το στάνταρ του 15%, όμως αν λένε πως αυτό είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Υπενθυμίζεται πως στην εξαμηνιαία έκθεσή του Fiscal Monitor, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, το ΔΝΤ προβλέπει χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις για την Ελλάδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μνημονίου και του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο Μνημόνιο αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που να διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.
Πηγή: skai.gr