Βουτιά στις γερμανικές εξαγωγές καθώς πληθαίνουν τα αρνητικά σημάδια στο Βερολίνο

Τη μεγαλύτερη μηνιαία «βουτιά» από την κορύφωση της παγκόσμιας κρίσης, το 2009, υπέστησαν τον Αύγουστο οι γερμανικές εξαγωγές, σε μια ακόμα ένδειξη πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι ευάλωτη στην επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και στην αποδυνάμωση του παγκόσμιου εμπορίου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, οι γερμανικές εξαγωγές τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 5,2% σε σχέση με τον Ιούλιο, σαφώς πάνω από τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2014, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5%, όμως το εν λόγω στοιχείο δεν αντανακλά την πρόσφατη αποδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας και τις επακόλουθες συνέπειες στις ασιατικές και παγκόσμιες αγορές.

Μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν και η πτώση στις εισαγωγές, η οποία έφτασε το 3,1%, αντανακλώντας την επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 1,2% τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Μάλιστα, τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος συνέχισης της πτώση στη γερμανική μεταποίηση, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 1,8%.

Υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων στη βιομηχανία – που αποτελεί βαρόμετρο για την γερμανική εξαγωγική μηχανή – το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των προβλέψεών του για ανάπτυξη το 2015, σε 1,8% από 2,1%, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το πρακτορείο Reuters.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Destatis ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr