Reuters: Τέλη Οκτωβρίου στην Αθήνα οι επικεφαλής ΕΕ και ΔΝΤ

Την εκτίμηση ότι οι επικεφαλής της ΕΕ και του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, έκανε στο Reuters υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος.

«Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η αριστερή του κυβέρνηση θα τηρήσει αυστηρά τους στόχους του νέου προγράμματος βοήθειας (ύψους 86 δισεκ. ευρώ) το οποίο συμφωνήθηκε τον Αύγουστο για να εξασφαλιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας. Αν η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε η Αθήνα θα λάβει 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους» σχολιάζει το πρακτορείο.

Μιλώντας στη Βουλή, υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε την ανάγκη η πρώτη αξιολόγηση να τελειώσει γρήγορα και επιτυχώς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ελάφρυνση του χρέους.

«Αν υπάρξει λύση για το χρέος, μπορούμε να πιστέψουμε ότι βραχυπρόθεσμα θα απελευθερωθεί και η συμπιεσμένη ζήτηση. Δεν θα υπάρχει φόβος πια στον κόσμο» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Το νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα έχει «καλή πιθανότητα» επιτυχίας, δήλωσε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των πιστωτών, Ντέκλαν Κοστέλο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Για ύφεση της τάξης του 5,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2015 κάνει πάντως λόγο το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Πηγή: skai.gr