Ecofin: Ομόφωνα υιοθετήθηκε η συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών (tax rulings)

Ομόφωνα υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ τη συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και τις πολυεθνικές εταιρείες (tax rulings).

Με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο Ecofin, σήμερα Τρίτη στο Λουξεμβούργο,  από τον Ιανουάριο του 2017 θα τεθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία περί ανταλλαγής πληροφοριών για τις φορολογικές συμφωνίες, ώστε να μην μπορούν να φοροδιαφεύγουν με την ίδια ευκολία οι πολυεθνικές εταιρείες στις χώρες όπου έχουν εγκατασταθεί.

Η οδηγία προβλέπει αναδρομική ισχύ πέντε ετών για τις φορολογικές συμφωνίες που θα είναι εν ισχύ τον Ιανουάριο του 2017 και τριών ετών γι’ αυτές που δεν θα ισχύουν ως τότε.

Ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόφωνη επίτευξη συμφωνίας, η οποία -όπως σχολίασε- επήλθε τάχιστα, μόλις επτά μήνες μετά την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο LuxLeaks, που ξέσπασε το Νοέμβριο του 2014, έφερε στο φως ένα σύστημα φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας, στο οποίο πρωτοστατούσε το Λουξεμβούργο, επί πρωθυπουργίας του νυν προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: ΑΠΕ