Κοστέλο: Υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας του νέου ελληνικού προγράμματος

Το νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα έχει «καλή πιθανότητα» επιτυχίας, δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο «κουαρτέτο» των πιστωτών, Ντέκλαν Κοστέλο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, ο κ. Κοστέλο είπε πως υπάρχει ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, και γίνεται συζήτηση για να καθοριστεί το μέγεθός της.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ευρωπαϊκού think tank CEPS, ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι πριν γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση χρημάτων, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τρεις μεγάλες δέσμες αλλαγών, που αφορούν τον προϋπολογισμό, το ασφαλιστικό σύστημα και τη φορολογική διοίκηση, όπως αναφέρεται στον επίσημο λογαριασμό Twitter του CEPS.

Σημείωσε ακόμα πως το η συνέχιση η συμφωνία θέτει ως σοβαρές προϋποθέσεις την εξεύρεση λύσεων για τα κόκκινα δάνεια και την διοίκηση του τραπεζικού συστήματος, δυο μέτωπα που – σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες – θα συνδέονται με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Σε ένα θετικό μήνυμα, ο κ. Κοστέλο είπε ότι το τρίτο Μνημόνιο είναι εξαιρετικά εμπροσθοβαρές, που σημαίνει πως αν η ελληνική κυβέρνηση πετύχει τους στόχους της σε πρώτη φάση μεγάλο μέρος της δουλειάς θα έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Σημείωσε ακόμα πως το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι έφτασαν σε συμφωνία τον Αύγουστο σημαίνει ότι η χώρα μας είχε γυρίσει σελίδα στη διαπραγματευτική στρατηγική της, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές περίμεναν μεγαλύτερης διάρκειας διαπραγμάτευση.

Στο ίδιο πάνελ μίλησε και ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπισθεί η συρρίκνωση των επενδύσεων, προειδοποιώντας πως διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον για την ελληνική οικονομία.

Εκτίμησε όμως ότι αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί σωστά η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει ως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις.
Πηγή: skai.gr