Κρέτσου: Πάνω από 20 δισ. ευρω-κονδύλια μπορούν να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία

Περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης «είναι έτοιμα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία» της Ελλάδας, ανακοίνωσε η επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου η ρουμάνα επίτροπος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «συνεργαστεί στενά» με την Αθήνα ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα κοινοτικά κονδύλια.

Επισήμανε ακόμα πως οι Βρυξέλλες «είναι έτοιμες» να βοηθήσουν τις ελληνικές Αρχές «στις προσπάθειές τους να εγκαθιδρύσουν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο» και να εφαρμόσουν «τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» για αυτόν το σκοπό.

Παράλληλα, η κ. Κρέτσου δήλωσε πως συζητήθηκαν οι διευκολύνσεις που σχεδιάζει η Κομισιόν για την άμεση απελευθέρωση πόρων προς την Ελλάδα τόσο για έργα που ανήκουν στην προγραμματική περίοδο 2007-13 όσο και για έργα που περιλαμβάνονται στη τρέχουσα περίοδο 2014-20.

Όλα αυτά τα ποσά αποτελούν μέρος του επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ για τη χώρα μας, συνολικού ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2020.

Τέλος, επί τάπητος τέθηκε το προσφυγικό ζήτημα, με την κ. Κρέτσου να δηλώνει πως η Ε.Ε. προσφέρει σχεδόν 450 εκατομμύρια ευρώ ως χρηματοδοτική στήριξη στη χώρα μας, και «είναι έτοιμη να προσφέρει περισσότερα μέσω έκτακτης χρηματοδότησης».

Ωστόσο, προσέθεσε πως η αλληλεγγύη της Ευρώπης πρέπει να συνοδεύεται από υπευθυνότητα της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, είπε πως οι Βρυξέλλες περιμένουν από την Αθήνα να θέσει σε λειτουργία ένα «αποτελεσματικό σύστημα μετεγκατάστασης και ένα σύστημα επιστροφών» βελτιώνοντας παράλληλα την απορρόφηση ευρω-κονδυλίων για τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr