Υπό το βλέμμα των δανειστών κατατίθεται το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016

Κατατίθεται αύριο Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016.

Οι βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν την Κυριακή κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση.

Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί λίγες ώρες πριν την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, και την ίδια μέρα που συνεδριάζει το Eurogroup.

Στην εισαγωγική ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στη γρήγορη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με στόχο την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας αλλά και στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη.

Ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, τόσο ο προϋπολογισμός όσο και οι προγραμματικές δηλώσεις θα παρακολουθούνται επισταμένα από τους δανειστές, καθώς θα δώσουν το στίγμα σχετικά με τις εκτιμήσεις της Αθήνας για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 και σχετικά με τη διαπραγματευτική της στρατηγική.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού που θα προβλέπει σαφώς χαμηλότερη ύφεση για φέτος σε σχέση με τις προβλέψεις που περιλαμβάνει το Μνημόνιο.
Πηγή: skai.gr