Κατσέλη: Επανεκκίνηση της οικονομίας το 2015 υπό προϋποθέσεις

Αισιόδοξη ότι το 2015, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε η πρόεδρος της Eλληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο του Ιδρύματος Clinton στη Νέα Υόρκη.

Παρά τις δυσκολίες επιμέρους ρυθμίσεων της συμφωνίας, το 2015 μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα και για ευρύτατη συναίνεση στην υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων, εξήγησε η κ. Κατσέλη.

Η πρόεδρος της ΕΕΤ επισήμανε πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2015, χωρίς «κούρεμα» των καταθέσεων και με την παροχή ρευστότητας από τα διευρυμένα κανάλια ρευστότητας της ΕΚΤ, ο τραπεζικός τομέας θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει βιώσιμες επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, με εξαγωγικό και καινοτόμο προσανατολισμό σε μια σειρά από τομείς που η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, επισήμανε.

Η κ. Κατσέλη σημείωσε πως η απλοποίηση και σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, η άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για την έναρξη, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων και η επιτάχυνση της επίλυσης δικαστικών υποθέσεων, αποτελούν προτεραιότητες για την αύξηση των επενδύσεων και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016, εφόσον είναι θετική η αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times.

H καθημερινότητα των πολιτών όσον αφορά τους κεφαλαιακούς ελέγχους επανέρχεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ομαλότητα, με σταδιακή απελευθέρωση σημαντικού αριθμού συναλλαγών δηλώνει στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας τις συνεχείς πρωτοβουλίες που έχει λάβει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr