Κλείσιμο

Σημαντικά στοιχεία για διακίνηση πολιτικού χρήματος από την εξέταση Φαλτσιανί

Σημαντικά στοιχεία για διακίνηση πολιτικού χρήματος αποκόμισαν σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ" οι τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί που βρέθηκαν στο Παρίσι για να εξετάσουν από κοντά τον Εμβρέ Φαλτσιανί που είχε υποκλέψει ως υπάλληλός της αρχεία με στοιχεία πελατών της ελβετικής τράπεζας HSBC.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλιμάκιο των εισαγγελέων μετέβη στην γαλλική πρωτεύουσα σε ένα ραντεβού που είχε κλειστεί από ημέρες προκειμένου να αντλήσει στοιχεία για το παρασκήνιο αλλά και τις υπόγειες διεργασίες που καθόρισαν πολλές καταθέσεις στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, η οποία αποτελεί  την ελληνική εκδοχή των στοιχείων που υπέκλεψε ο Φαλτσιανί από την ελβετική τράπεζα.

Έγκυρες πληροφορίες της "Κ" κάνουν λόγο για αναζήτηση στοιχείων προκειμένου να καταστεί εφικτό από ποινικής πλευράς η διερεύνηση καταγγελιών για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης με τη συμμετοχή  συγκεκριμένων προσώπων που ξέπλεναν μαύρο χρήμα και για λογαριασμό ενδεχομένως πολιτικών προσώπων.

Η αφορμή για την έρευνα των ελλήνων εισαγγελέων στάθηκε η διαβίβαση σχετικών καταγγελιών που είχαν φθάσει εις χείρας του σημερινού υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Οι εν λόγω καταγγελίες έκαναν λόγο για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης από πρόσωπα που ελέγχονται για καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ οι οποίες και ερευνώνται από την Εισαγγελία της Αθήνας και με εντολή του προϊσταμένου της κ. Ηλία Ζαγοραίου.

Πάντως η κατάθεση Φαλτσιανί η οποία όπως είναι φυσικό αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον πρόκειται να αξιολογηθεί από τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα και συγκεκριμένα στοιχεία για το παρασκήνιο πολλών καταθετών η άλλως για τον εντοπισμό των πραγματικών καταθετών της πολυσυζητημένης λίστας.

Πηγή: Iωάννα Μάνδρου