Κλιμάκιο ελλήνων εισαγγελέων εξετάζει στο Παρίσι τον Ερβέ Φαλτσιανί

Κλιμάκιο τεσσάρων Ελλήνων εισαγγελέων με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο βρίσκεται στο Παρίσι και εξετάζει ως μάρτυρα τον πρώην υπάλληλο της HSBC Ερβέ Φαλτσινί, ο οποίος θεωρείται το πρόσωπο κλειδί στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ, που αποτελεί τμήμα των στοιχείων που ο ίδιος φέρεται να είχε υποκλέψει από την τράπεζα που εργαζόταν.

Το ραντεβού των εισαγγελικών αρχών ορίστηκε κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας . Έτσι για πρώτη φορά τέσσερις εισαγγελείς ταξίδεψαν στο Παρίσι με στόχο να ανακρίνουν τον «κύριο λίστα Λαγκάρντ». Από το πρωί εξετάζουν τον Ερβέ Φαλτσιανί εκτός από τον κ. Ζαγοραίο οι εισαγγελείς πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης.

Αντικείμενο της έρευνας των εισαγγελέων είναι να συγκεντρώσουν στοιχεία άγνωστα μέχρι σήμερα στις ελληνικές αρχές προκειμένου να τα αποτιμήσουν και να τα συσχετίσουν με άλλα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να διαπιστώσουν αν προκύπτουν και για ποια πρόσωπα εδώ στην Ελλάδα αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας από το καλοκαίρι είχε φτάσει στη δικαιοσύνη φάκελος με καταγγελίες περί της δράσης εγκληματικής οργάνωσης με επίκεντρο την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί φαίνεται να είναι απόλυτα συνεργάσιμος με τους Έλληνες εισαγγελείς πρόθυμος να απαντήσει στα ερωτήματά τους και να συνδράμει το έργο των δικαστικών αρχών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα φέρεται να παρέχει στο κλιμάκιο των εισαγγελέων πληροφορίες για στοιχεία που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική λίστα Λαγκάρντ.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της εξέτασης του συγκεκριμένου προσώπου και πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον , καθώς δεν αποκλείεται να δρομολογήσει δικαστικές εξελίξεις , οι οποίες «φωτίζονται» διαφορετικά κάτω από τα φώτα μιας εν εξελίξει προεκλογικής περιόδου.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου