Reuters: Τον Οκτώβριο η πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων - Καμία αναθεώρηση πριν τις εκλογές

Τον Οκτώβριο αναμένουν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ότι θα αρχίσει η πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το τρίτο πρόγραμμα. Αξιολόγηση η οποία θα επιφέρει τροποποιήσεις στο Μνημόνιο και θα ανοίξει τον δρόμο για τις συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους, δηλώνουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τις προετοιμασίες για τις μεταρρυθμίσεις - που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα -  στο άτυπο Eurogroup του Σαββάτου στο Λουξεμβούργο. 

Ωστόσο καμία αναθεώρηση στην εφαρμογή τους δεν είναι εφικτή πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. 

"Γίνονται εκλογές στην Ελλάδα. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα" δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενιά.

"Το επόμενο βήμα είναι μια αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Μετά την αξιολόγηση θα πρέπει να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους καθώς υπάρχει συναίνεση ότι το χρέος είναι υπερβολικά υψηλό. Πώς θα το αναδιαρθρώσουμε; Υπάρχει διάσταση απόψεων" διευκρίνισε ο Γκραμενιά.

Έκανε σαφές περαιτέρω ο Λουξεμβούργιος ΥΠΟΙΚ ότι οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα περιλαμβάνουν την δυνατότητα διαγραφής του ονομαστικού χρέους που προέκυψε από τα δάνεια των προηγούμενων δύο προγραμμάτων, το οποίο συνολικά αγγίζει τα 196,8 δις ευρώ από το 2010. 

«Ελάφρυνση στην αποπληρωμή μπορεί να επιτευχθεί μέσω παράτασης της περιόδου χάριτος ή παράτασης πληρωμών [...] αποφεύγοντας το ονομαστικό κούρεμα», προσέθεσε. 

Η αξιολόγηση αυτή καθ’ αυτή, ωστόσο, ίσως διαρκέσει καιρό, καθώς ενδέχεται να περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Ορισμένες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ίσως καταστούν αναγκαίες ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην οικονομία. 

«Η πρώτη αξιολόγηση είναι θέμα για να διαπραγματευθεί κανείς», δήλωσε στο Πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος μετείχε στις προετοιμασίες του επερχόμενου άτυπου Eurogroup, αλλά ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. 

Οι αλλαγές θα ήταν απαραίτητες εξαιτίας μεταβολών στα οικονομικά στοιχεία και τις προβλέψεις αλλά και των αποτελεσμάτων του ελέγχου που θα διενεργήσει η ΕΚΤ στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του τομέα. 

«Αν παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη του Μνημονίου κατά το πρώτο πρόγραμμα, το δεύτερο, θα δει ότι πρόκειται για έναν “ζωντανό οργανισμό”, που μεταβάλλεται κατά περιεχόμενο συνεπεία κάθε αξιολόγησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος και προσέθεσε:
«Το ίδιο ισχύει και αυτή τη φορά, θα αντικατοπτρίσει δε την διάδραση μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών».
Μία αναδιάρθρωση χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση, εκτίμησε, θα επικεντρωνόταν στο οικονομικό μέγεθος που θα είχε τη μεγαλύτερη συνάφεια με την κατάσταση στην Ελλάδα: την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ ή την αναλογία ΑΕΠ προς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους

Η δεύτερη επιλογή θα σήμαινε ότι μία παράταση της ωρίμανσης των δανείων με επιπρόσθετες περιόδους χάριτος  θα επαρκούσε για να μειωθεί σημαντικά η Καθαρή Παρούσα Αξία του ελληνικού χρέους, διευκολύνοντας την εξυπηρέτησή του.

«Τεχνικά δεν πρόκειται για κάποιο μυστήριο. Πολιτικά δεν είναι και τόσο εύκολο» υπογράμμισε ο αξιωματούχος. 

Πηγή: skai.gr