Οι θέσεις όλων των πολιτικών αρχηγών για τα ζητήματα της Οικονομίας #debate

Το debate ξεκίνησε με ερωτήσεις προς τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίες αφορούν την οικονομία την ανάπτυξη και την ανεργία.

Τσίπρας: Δεν καταφέραμε τα πάντα αλλά θα παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο 

Αρχικώς ρωτήθηκε για τα συγκεκριμένα ζητήματα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ο κύριςο Τσίπρας τόνισε «Ο ελληνικός λαός θα μας ψηφίσει για να διεκδικήσουμε το δίκιο του. Είχαμε την υποχρέωση μπροστά μας να σώσουμε τη χώρα που κάποιοι οδήγησαν σε αδιέξοδο. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τις ασύμμετρες δυνάμεις σε εσωτερικό και εξωτερικό με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι καταφέραμε να περιορίσουμε και να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για τη χώρα της τάξης των 86 δις ευρώ σε βάθος τριετίας, ενώ είμαστε αυτοί οι οποίοι εξασφάλισαν τη δέσμευση για σαφή περικοπή του δημοσίου χρέους. Είναι σαφές πως δεν καταφέραμε τα πάντα αλλά θα παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης πως: «δεν υπάρχει αμφιβολία πως στη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις στο εξωτερικό υπήρξαν επιλογές που αρχικά έδωσαν ώθηση και ανέβασαν το ηθικό , αλλά στην πορεία υπήρξαν και λάθη και υπερβολές αλλά στο τέλος βάλαμε το συμφέρον του ελληνικού λαού πάνω από όλα και για αυτό είμαστε υπερήφανοι».

Μεϊμαράκης: Αν ο βίος της προηγούμενης κυβέρνησης δεν είχε βιαίως διακοπεί θα είχαμε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις μας το 2012

Για το ποιους λόγους θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι το δρόμο που προτάσσει η Νέα Δημοκρατία ρωτήθηκε και τοποθετήθηκε ο κύριος Μειμαράκης ο οποίος ανέφερε: «είναι αλήθεια ότι είπαμε πολλά το 2012, αλλά και πολλά από αυτά υλοποιήσαμε και θα πρέπει να γνωρίζετε πως η ΝΔ δεν είχε την αυτοδυναμία. Είναι γεγονός όμως ότι το Γενάρη του 2015 όταν και παραδώσαμε τη χώρα η οικονομία ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από ότι σήμερα. Αν είχαμε τετραετή θητεία και δεν διεκόπτετο βιαίως ο βίος της προηγούμενης κυβέρνησης θα είχαμε ολοκληρώσει όλα όσα είχαμε δηλώσει. Ζητάμε την ψήφο του λαού για να εφαρμοστούν όλα όσα οφείλουμε στη χώρα».

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: ««έχουμε δεσμευθεί πως θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, δεν έχουμε δώσει υποσχέσεις όπως ο κύριος Τσίπρας και ναι θα προσπαθήσουμε να υλοποιηθούν όλα όσα πρέπει για το καλό του τόπου και των πολιτών».

Λαφαζάνης: Το Εθνικό νόμισμα οδηγεί στην ανάπτυξη και όχι στην εξαθλίωση όπως τα μνημόνια

Ερωτηθείς για το εάν η επιτστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι η λύση και για το πως είναι δυνατό η χώρα μέσα από μία τέτοια διαδικασία να οδηγηθεί σε ανάκαμψη ο Πρόεδρος της ΛΑΕ τόνισε: «δεν είναι σωστό να κάνουμε τρομοκρατία για ένα θέμα το οποίο δεν έχει συζητηθεί ποτέ επί της ουσίας σαν αυτό της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Το μηνμόνιο είναι ο τρόμος. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφικα και πνιγουν τη χώρα. Το εθνκό νόμσμα δεν είναι καταστροφή και μπαμπούλας. 10 χώρες εντός της ΕΕ έχουν εθνικό νόμισμα και δεν δυστυχούν. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή αλλά λύση και οδηγεί στην ανάπτυξη».

Κλείνοντας ο κύριος Λαφαζάνης επισήμανε: «η μετάβαση από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα δεν είναι τίποτα το παράξενο ή περίεργο το οποίο απαιτεί ειδική μελέτη. Μπορεί το εθνικό νόμισμα να υποτιμηθεί αλλά αυτή η υποτίμηση θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και την παραγωγή.

Θεοδωράκης: Αναγκαία η ύπαρξη μίας τολμηρής κυβέρνησης στις 21 Σεπτεμβρίου

Ο Πρόεδρος του Ποταμιού ερωτηθείς για το γεγονός πως το κόμμα του στήριξε το 3ο μνημόνιο και για το πως σκέφτεται την πρόοδο στη χώρα σημείωσε: «δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις στην πολιτική. Ένα βήμα πριν την καταστροφή πρέπει να παίρνεις και δύσκολες αποφάσεις. Πήραμε την πατριωτική απόφαση να ψηφίσουμε το μνημόνιο του κυρίου Τσίπρα για τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα δώσουμε αγώνα για την αλλαγή της συγκεκριμένης κατάστασης. Χρειάζεται στις 21η Σεπτέμβρη μία τολμηρή κυβέρνηση η οποία θα βάλει το καλό του τόπου και των ελλήνων πάνω από όλα. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές για να απελευθερωθούμε από τα μνημόνια».

Σε ερώτηση για το πως σκέφτεται την προσέλκυση επενδύσεων ο κύριος Θεοδωράκης υπογράμμισε: «για να φέρουμε επενδύσεις θα πρέπει να κάνουμε τη χώρα προσιτή. Οι νέες επενδύσεις θα βασιστούν στο εξής όσους προσλαμβάνεις μικρότερη και η φορολογία και η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξάγει»

Κουτσούμπας: Το πρόγραμμα του ΚΚΕ σε σχέση με της ΛΑΕ είναι η ημέρα με τη νύχτα

Ο γ.γ του ΚΚΕ ρωτήθηκε για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις θέσεις κόμματός του και σε αυτές της ΛΑΕ με δεδομένο και οι δύο πλευρές αναφέρουν ως λύση την έξοδο από το ευρώ. Ο κύριος Κουτσούμπας σημείωσε: «δεν είναι απλώς καλύτερη ή χειρότερη η πρόταση του ΚΚΕ. Είναι η ημέρα με τη νύχτα. Είναι διαφορετικό να πάρεις τον πλούτο και να τον δώσεις στο λαό προς όφελος του ώστε η χώρα να αποδεσμευτεί και να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο αύριο και διαφορετικό εντός του καπιταλιστικού δρόμου να επιλέξεις τη φυγή από το ευρώ και να πας σε εθνικό νόμισμα. Αυτό σημαίνει νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σκληρά τα οποία δεν έχουν απλά την ονομασία μνημόνιο. Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες. Με κοινωνικοποιημένη την περιουσία της μπορεί να διαγράψει λαμπρή πορεία αναπτύσσοντας την οικονομία της με εργασία και ανάπτυξη για όλους».

Καμμένος: Η μεγαλύτερη αποτυχία μας η μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Σε ερώτηση για το εάν τελικώς οι ΑΝΕΛ ακολούθησαν την πορεία για την οποία προεκλογικά τον Ιανουάριο είχαν δεσμευθεί ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε: «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως με βαριά φορολόγηση δεν υπάρχει ανάπτυξη. Οι ΑΝΕΛ πιστεύουν στην ιδιωτική οικονομία και την μικρή και προνομιακή φορολόγηση στις επιχειρήσεις που στοχεύουν σε επενδύσεις και ανάπτυξη. Μέσω των επενδύσεων δίνουμε κίνητρο ώστε να επιστρέψουν στη χώρα τα κεφάλαια του εξωτερικού. Στα νησιά αντί για ΦΠΑ θα έπρεπε να δημιουργηθούν ελεύθερες ζώνες ΦΠΑ ώστε η ανάπτυξη να έρθει με ταχύτερους ρυθμούς. Η μεγαλύτερη αποτυχία μας είναι ότι δεν καταφέραμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει τις υποδομές».

Γεννηματά: Υποψήφιος για το χρυσό βατόμουρο πολιτικής ο Τσίπρας

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ερώτηση για το ποίοι είναι οι λόγοι που οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν το κόμμα της ανέφερε «εμείς έχουμε εμπειρία, έχουμε γνώση ξέρουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά και πλέον ο ελληνικός λαός μπορεί να συγκρίνει και ξέρει πως μπορεί να μας εμπιστευτεί. Οδηγηθήκαμε σε μνημόνιο ενώ η χώρα είχε πλεονάσματα. Εάν υπήρχε χρυσό βατόμουρο θα το είχε επάξια κερδίσει ο κύριος Τσίπρας. Σήμερα είναι ορατές οι διαφορές μας. Έχω ακούσει πολλές κατηγορίες για το ΠΑΣΟΚ. Κανείς όμως δεν μπορεί να μας πει πως βάλαμε το κόμμα πάνω από τη χώρα. Εμείς πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά τις προσπάθειές μας



Πηγή: skai.gr