Κλείσιμο

Ειδική Ομάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συστήνουν ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ

Στη σύσταση μιας Ειδικής Ομάδας Εργασίας η οποία θα καταρτίσει ένα πλαίσιο επιλογών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε, μετά τη συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, το βράδυ της Τρίτης.

Στόχος είναι η νέα κυβέρνηση να βρει «σε ώριμο στάδιο» της σχετικές προτάσεις και συνεπώς να έχει τη δυνατότητα να λάβει «έγκαιρα καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις».

Στην Ομάδα θα συμμετάσχουν στελέχη τόσο του ΥΠΟΙΚ όσο και της ΤτΕ.

Πηγή της ΤτΕ μετά τη συνάντηση τόνιζε ότι στόχος είναι οι τράπεζες να μείνουν ιδιωτικές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων. Πάγια επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης εντός του έτους.

Συζητήθηκε επίσης ο τρόπος με τον οποίον οι τράπεζες θα ξεκινήσουν εκ νέου τη δανειοδότηση της οικονομίας ενώ μπήκε τέλος στις συγχωνεύσεις μεταξύ των συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αποφασίστηκε ακόμα ότι εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμο το πλαίσιο για την διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Τέλος αποφασίστηκε να μην υπάρξει χαλάρωση για το όριο αναλήψεων των 420 ευρώ ανά βδομάδα. Ωστόσο, τονίστηκε ότι οι περιορισμοί για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν μέρα με την ημέρα.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης