Manpower: Υποτονικές οι προβλέψεις προσλήψεων των εργοδοτών στην Ελλάδα

750 Έλληνες εργοδότες,  με πολύ μικρές (λιγότερους από 10 υπαλλήλους) έως και μεγάλες επιχειρήσεις (περισσότερους από 250 υπαλλήλους) απάντησαν στην  ερώτηση "Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στον συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στον τομέα ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες (έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015), σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο". Και τα αποτελέσματα αν μη τι άλλο δεν είναι ενθαρρυντικά.


Οι εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν υποτονικές προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Με το 5% των εργοδοτών να προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων, το 18% να αναμένει μείωση και το 51% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης* ανέρχονται σε -13%. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -2%.

Οι Προοπτικές αυτές αποτελούν την πιο αδύναμη - και πρώτη αρνητική - πρόβλεψη από το Γ’ Τρίμηνο του 2013, με μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 11 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.



Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού
Οι συμμετέχοντες εργοδότες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού: οι Πολύ Μικρές επιχειρήσεις έχουν λιγότερους από 10 υπαλλήλους, οι Μικρές επιχειρήσεις έχουν 10-49 υπαλλήλους, οι Μεσαίες επιχειρήσεις έχουν 50-249 υπαλλήλους και οι Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν 250 ή περισσότερους υπαλλήλους. 

Οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων αναμένουν μικρή αύξηση του αριθμού απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο, καταγράφοντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +6%. 

Ωστόσο, οι εργοδότες στις άλλες κατηγορίες μεγέθους αναμένουν μείωση του αριθμού απασχολουμένων. Η πιο αδύναμη αγορά εργασίας καταγράφεται από τους εργοδότες στις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις, με Προοπτικές της τάξης του -10%, ενώ οι Προοπτικές ανέρχονται σε -7% και -4% για τις Μεσαίου και Μικρού μεγέθους επιχειρήσεις αντίστοιχα. 


Σύγκριση μεταξύ Βορείου Ελλάδος και Ευρύτερης Περιφέρειας Αττικής
Οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναμένουν μείωση του αριθμού απασχολουμένων κατά το Δ’ Τρίμηνο του 2015. Οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής προβλέπουν την πιο αδύναμη αγορά εργασίας, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -8%, ενώ οι Προοπτικές στη Βόρεια Ελλάδα ανέρχονται σε -6%. 


Συγκρίσεις ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας
Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν αναμένουν κατά το προσεχές τρίμηνο οι εργοδότες σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Οι εργοδότες του τομέα Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης καταγράφουν τις πιο αδύναμες προβλέψεις προσλήψεων, με δυσοίωνες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -11%. Παράλληλα, απαισιόδοξες Προοπτικές της τάξης του -10% καταγράφονται τόσο στον τομέα του Δημοσίου & Κοινωνικών Υπηρεσιών, όσο και στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, ενώ οι Προοπτικές ανέρχονται σε -6% τόσο στον τομέα των Κατασκευών όσο και στον τομέα της Μεταποίησης.

Στο μεταξύ, μικρές αυξήσεις της απασχόλησης -της τάξης του +2%- αναμένονται στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα του Τουρισμού.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με την μεγαλύτερη της τάξης των 16 μονάδων να καταγράφεται στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών και ακολούθως με 12 μονάδες ο κλάδος του Εμπορίου. 


Τέλος, σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώνεται ότι ο πιο έντονος ρυθμός προσλήψεων στην περιφέρεια αναμένεται να σημειωθεί στη Ρουμανία ενώ αντίθετα, τα πιο αδύναμα σχέδια προσλήψεων της περιφέρειας καταγράφουν οι εργοδότες στην Ιταλία.


*Με τον όρο «Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης» εννοείται ο δείκτης που προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναµένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που αναµένουν µείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους κατά το ερχόµενο τρίµηνο. Το αποτέλεσµα που προκύπτει από αυτόν τον υπολογισµό ονοµάζεται Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης. 

Πηγή: skai.gr