Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους

Δεν υφίσταται κανένα ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους, διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφήνοντας όμως και πάλι ανοιχτό το σενάριο ελάφρυνσης του χρέους μέσω επιμήκυνσης των ευρωπαϊκών δανείων και μείωσης των επιτοκίων.

Την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να συμβάλει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης εάν το χρέος δεν ελαφρυνθεί επαρκώς, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως το κύριο αντικείμενο είναι πλέον το βάρος από την εξυπηρέτηση του χρέους, κι όχι η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ.

«Το ζήτημα τώρα είναι αν τα επιτόκια και οι αποπληρωμές είναι διαχειρίσιμα», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, διευκρινίζοντας πως σε γενικές γραμμές ο στόχος είναι οι καθαρές χρημαοτοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι «όλοι θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ» στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, άλλα διευκρίνισε ότι πέραν του χρέους υπάρχει και οι εκκρεμότητα των περαιτέρω μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, εστιάζοντας ειδικά στο συνταξιοδοτικό σύστημα και σε επιπλέον δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Ερωτηθείς για τις πιθανές επιπτώσεις των εκλογών στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε πως στο «χειρότερο σενάριο» θα υπάρξουν συνέπειες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Σχολίασε όμως με νόημα πως το πρόγραμμα στήριξης στηρίζεται σε μια ανάλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Ελλάδα, «και τα προβλήματα δεν αλλάζουν μέσω των εκλογών».
Πηγή: skai.gr