Χριστοδουλάκης: Αίτημα επιμήκυνσης της περιόδου απορρόφησης του ΕΣΠΑ

Αίτημα επιμήκυνσης της περιόδου απορρόφησης του προηγούμενου ΕΣΠΑ, δηλαδή της επταετίας 2007-2013, αναμένεται να υποβάλλει η Ελλάδα στην Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός υπουργός οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ο κύριος Χριστοδουλάκης τόνισε ότι παρά την βελτίωση που παρουσιάζει η απορρόφηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία από τις αρχές Αυγούστου, το αίτημα παράτασης είναι επιβεβλημένο, δεδομένου ότι αναμένεται να ξεπαγώσει πόρους ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο υπηρεσιακός υπουργός οικονομίας πρόσθεσε ότι είναι απόλυτη αναγκαιότητα το επόμενο ΕΣΠΑ να καταστεί πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και ως εκ τούτου θα πρέπει να η Ελλάδα να διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια, κάτι που θα συζητήσει ο κος Χριστοδουλάκης κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμάσει τη συμμετοχή της στο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, αλλά και να προσαρμόσει στις δυσμενείς συνθήκες που διέπουν την ελληνική οικονομία το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ο κύριος Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στις αστοχίες των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, επισημαίνοντας ότι είναι επιβεβλημένο αυτές να μην επαναληφθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος εκπονείται.

Είναι ενδεικτικό ότι στον αναπτυξιακό νόμο του 2004 ολοκληρώθηκαν μόλις 5.100 έργα, παρά το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί περίπου 10.000, με αποτέλεσμα 2.000 εξ αυτών να θεωρούνται ανενεργά.

Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο του 2011, από τα 1.200 έργα που είχαν εγκριθεί έχουν ολοκληρωθεί μόλις τα 9. Προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, το υπουργείο οικονομίας θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μπορεί να προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ.




Πηγή: Αχιλλέας Τόπας