Κλείσιμο

Έκκληση να μην αυξηθούν τα επιτόκια από το ΔΝΤ

Μήνυμα στις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου να μην αυξήσουν τα επιτόκιά τους, ώστε να συνδράμουν στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης τη στιγμή που οι αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκονται υπό πίεση, έστειλε σήμερα Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε σημείωμα που εξέδωσε μια μέρα πριν τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 στην Τουρκία, το ΔΝΤ τονίζει πως η νομισματική πολιτική στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να μείνει υποστηρικτική, ενώ παράλληλα συστήνει δημοσιονομική πολιτική που θα είναι «φιλική προς την ανάπτυξη».

Σε ένα περιβάλλον όπου ο πληθωρισμός στην Ευρώπη παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός, η κινεζική οικονομία αποδυναμώνεται και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξετάζει σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής μετά από 10 χρόνια σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, το σημείωμα του ΔΝΤ αποτελεί ουσιαστικά ένα κάλεσμα για παράταση το καθεστώτος φθηνού χρήματος.

Σε ένα νέο έμμεσο μήνυμα προς το Fed – που δεν αποκλείεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιό του είτε το Σεπτέμβριο είτε το Δεκέμβριο – το Ταμείο επισημαίνει πως οι αποφάσεις της Ουάσιγκτον θα πρέπει να ληφθούν με βάση τα δεδομένα, συμπληρώνοντας με νόημα πως υπάρχουν λίγες αποδείξεις για θετικές πιέσεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τον χαμηλό πληθωρισμό.

Παράλληλα, το ΔΝΤ προτρέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «εάν δεν υπάρχει επαρκής βελτίωση» στον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση τον Αύγουστο έμεινε στάσιμος στο ιδιαίτερα χαμηλό 0,2%, πολύ κάτω από το μεσοπρόθεσμο στόχο του κοντά αλλά κάτω από 2%.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, συνολικού ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ, είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης