Fitch: Μια γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να αποτρέψει τα δυσάρεστα

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών πριν το τέλος του 2015 μπορεί να επιτρέψει μια μεγαλύτερη ευελιξία στην διαχείριση της υπόθεσης, η οποία και θα επιτρέψει την αποφυγή «κουρεμάτων», ειδικά για τους καταθέτες, εκτιμά σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Αντίθετα, προειδοποιεί ο οίκος, εάν η ανακεφαλαιοποίηση καθυστερήσει, η πλήρης εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις τράπεζες (BRRD) και η ενεργοποίηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθαρίσεων από τις αρχές του 2016 μπορεί να περιορίσουν την ελευθερία κινήσεων των Αρχών.

H Fitch εκτιμά πως σε κάθε περίπτωση οι αποταμιευτές που έχουν εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή κάτω από 100.000 ευρώ, δεν κινδυνεύουν, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία για τις τράπεζες δεν τους περιλαμβάνει σε κανένα σενάριο «bail-in».

Επισημαίνει ακόμα πως από την ανακοίνωση του Eurogroup για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να εννοηθεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα πλήξει ούτε τις μη εγγυημένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Παρά ταύτα, η ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι τα εργαλεία που μπορεί να εκτεθούν σε ένα bail-in θα γίνουν γνωστά μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στο ενεργητικό των τραπεζών (AQR) που διενεργεί η ΕΚΤ, όταν και θα οριστικοποιηθεί το μέγεθος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που χρειάζονται τα ελληνικά ιδρύματα.

Συνεπώς, η ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στην όλη διαδικασία.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει 10 έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ για το τραπεζικό σύστημα. Από το ποσό αυτό, τα 10 δισεκ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του ελέγχου AQR.

Ολόκληρο το δελτίο της Fitch ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr