Σταθάκης: Επιτυχία μας ότι η έδρα του Ταμείου έμεινε Ελλάδα – Άτυπο μορατόριουμ στα κόκκινα στεγαστικά

Για σημαντικές νίκες της απελθούσας κυβέρνησης έναντι των δανειστών στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε σημερινές (Τετάρτη) δηλώσεις του, ενώ  αναφέρθηκε και στο θέμα των «κόκκινων δανείων».

"Η κυβέρνηση αφενός πέτυχε δύο σημαντικές, θετικές αλλαγές σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε την εποχή του ΤΑΙΠΕΔ κι αφετέρου  απέτρεψε μια δυσμενή εξέλιξη, την οποία αξίωναν οι δανειστές, τη μεταφορά της έδρας του νέου Ταμείου από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο", δήλωσε ο κύριος Σταθάκης στον ρ/σ Στο Κόκκινο, διευκρινίζοντας: .

"Εν αντιθέσει προς το ΤΑΙΠΕΔ, το νέο Ταμείο δεν υποχρεούται να κάνει οπωσδήποτε ιδιωτικοποιήσεις". Με αυτόν τον τρόπο, είπε, σώσαμε νερό και ενέργεια, υπό την έννοια ότι εντάσσονται στη κατηγορία των επιχειρήσεων, για τις οποίες ο στόχος είναι, σε βάθος χρόνου να αναβαθμιστεί η αξία τους".

"Η δεύτερη σημαντική αλλαγή", πρόσθεσε, "είναι πως τα κέρδη από τη λειτουργία του ταμείου θα κατευθύνονται με αναλογία 50%-50% στην εξόφληση του χρέους και στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας".

Αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια, ο απελθών υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για "άτυπο «μορατόριουμ» ανάμεσα στην Πολιτεία και τις τράπεζες, έως το τέλος του χρόνου." Δοθέντων και των νόμων για τις ρυθμίσεις, πρόσθεσε, "υπάρχει πλήρης προστασία".

Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης
δεν μπορεί και δεν πρέπει να υλοποιηθεί, σημείωσε περαιτέρω ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας πως, παρά τους περιορισμούς που θέτει η συμφωνία με τους δανειστές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώρια άσκησης πολιτικής, η οποία θα "φέρει" θετικές τομές στη δημόσια διοίκηση, την Παιδεία κι άλλους τομείς.    

Πηγή: skai.gr