Σταθερά κοντά στη ζώνη του αποπληθωρισμού η ευρωζώνη

Αμετάβλητος, στο ιδιαίτερα χαμηλό 0,2%, αναμένεται να μείνει για τρίτο συναπτό μήνα ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Παρά την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει τον πληθωρισμό μέσω ποσοτικής χαλάρωσης και με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, μεγάλο «βαρίδι» στις τιμές αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ο κλάδος της ενέργειας, με τη μεγάλη πτώση στην αξία του πετρελαίου να δημιουργεί αποπληθωριστικές πιέσεις.

Το κόστος για τους καταναλωτές στα ενεργειακά προϊόντα μειώθηκε κατά 7,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014, υπερκαλύπτοντας αξιόλογες αυξήσεις σε άλλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Ανώτατα στελέχη της ΕΚΤ έχουν σε γενικές γραμμές εμφανιστεί αισιόδοξα όσον αφορά την προοπτική επίτευξης του στόχου για μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό «κοντά αλλά κάτω από το 2%», παρά τις εξελίξεις στις αγορές ενέργειας και την υποτίμηση του κινέζικου γουάν, που αναμένεται να φθηνύνει τις εισαγωγές, και συνεπώς να προκαλέσει ντόμινο μείωσης τιμών στην αγορά.

Φόβος της Ευρωτράπεζας είναι πως η ζώνη του κοινού νομίσματος παραμένει σταθερά κοντά στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, ενός αυτοτροφοδοτούμενου φαινομένου όπου η πίστη των καταναλωτών ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται οδηγεί σε συστηματικές μεταθέσεις αγορών και συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Ο φαύλος κύκλος του αποπληθωρισμού οδηγεί σε γενικότερη αποδυνάμωση της οικονομίας, με μείωση της απασχόλησης και αύξηση του πραγματικού χρέους.

Τα στοιχεία της Eurostat ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr