Κλείσιμο

Μεταφορές χρημάτων από τις πλούσιες στις φτωχότερες χώρες του ευρώ ζητά ο Μακρόν

Την «αναθεμελίωση» της Ευρώπης και της ευρωζώνης, στο σημείο που να είναι δυνατές ακόμα και δημοσιονομικές μεταβιβάσεις από τις πλουσιότερες προς τις πιο φτωχές χώρες (δηλαδή οικονομικές ενισχύεις από τη μια χώρα στην άλλη) προτείνει ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, καθώς συνεχίζεται ο αγώνας μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου για τον οικονομικο-πολιτικό χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης.

Μιλώντας στη γερμανική «Suddeutsche Zeitung», ο κ. Μακρόν παραδέχεται πως οι προτάσεις του «σπάνε το γερμανικό ταμπού» εναντίον των δημοσιονομικών μεταβιβάσεων. Προειδοποιεί όμως ότι το status quo «οδηγεί στην αυτοκαταστροφή» της νομισματικής ένωσης, καθώς οι «φυγόκεντρες δυνάμεις» – τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά – είναι «πολύ ισχυρές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών προτείνει μια σειρά δομικών αλλαγών, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση του κοινού νομίσματος.

Τα κομβικά σημεία των προτάσεων Μακρόν είναι η δημιουργία ενός υπερ-επιτρόπου που θα έχει ευρείες αρμοδιότητες για το συντονισμό και τη διαχείριση οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών στα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, αλλά και η εμβάθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης με μεταβιβάσεις από τους ισχυρούς στους πιο αδύναμους.

«Αν τα κράτη-μέλη [...] δεν είναι έτοιμα για κάποιας μορφής δημοσιονομικών μεταβιβάσεων στη νομισματική ένωση, τότε μπορούμε να ξεχάσουμε το ευρώ και την ευρωζώνη», προειδοποιεί.

«Οι δυνατοί πρέπει να βοηθήσουν. Νομισματική ένωση χωρίς δημοσιονομική εξισορρόπηση δεν μπορεί να υπάρξει», υπογραμμίζει ο γάλλος υπουργός.
Πηγή: skai.gr