Σε ελάφρυνση του Μνημονίου με παράλληλες δράσεις στοχεύει το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ

Την ελάφρυνση των συνεπειών του Μνημονίου μέσω – ουσιαστικά – ενός παράλληλου προγράμματος, έχει ως αιχμή του νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκε σήμερα Κυριακή στη δημοσιότητα.

Το πρόγραμμα ωστόσο εμφανίζεται αρκετά «φειδωλό» ως προς τις απαλλαγές φόρων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο δεν υπάρχει η λέξη «κατάργηση», ή «μείωση», αλλά η αναφορά για «δικαιότερη κατανομή των βαρών». Επίσης, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα έως το τέλος του έτους.

Στις πρώτες από τις 68 σελίδες, στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα υπάρχουν τάσεις αυτοκριτικής, με την παραδοχή ότι το δεύτερο σκέλος της Συμφωνίας, το παράρτημα δηλαδή της δανειακής σύμβασης, αποτελεί πράγματι ένα σκληρό πρόγραμμα συνέχισης της πολιτικής της λιτότητας.

Λίγο παρακάτω όμως, στο κείμενο εμφανίζεται η εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος σε ζητήματα που δεν άπτονται του πεδίου εφαρμογής του Μνημονίου, επιλογή όμως που ακολουθήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά την επτάμηνη περίοδο διακυβέρνησης, με αποφάσεις που χαρακτηρίστηκαν δημοσιονομικά ανέξοδες, όπως ήταν οι 100 δόσεις.

Υπενθυμίζεται πάντως πως οι εν λόγω αποφάσεις προκάλεσαν ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών – καθώς δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης – με συνέπεια να ακολουθήσουν αλλαγές.

Αγρότες, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και συντάξεις

Χαρακτηριστικό σημείο του παράλληλου προγράμματος έχει ως στόχο να αλλάξει την αποδοτικότητα των μέτρων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές για τις φορολογικές αλλαγές στους αγρότες, τη στιγμή που παραμένει άγνωστο αν οι δανειστές θα δεχθούν τον διαχωρισμό του αγροτικού εισοδήματος σε τέσσερις κατηγορίες και βάσει αυτού, τη μείωση των συντελεστών εισοδήματος, αλλά και την εισαγωγή ειδικών συντελεστών για τις δυσπρόσιτες περιοχές, τους νέους αγρότες και τις ειδικές καλλιέργειες.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τον έντονο θόρυβο που είχε προκληθεί, δεν φαίνεται πρόθυμος να παρέμβει στην εισφορά αλληλεγγύης ή στον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, μέτρα που – σύμφωνα με το πρόγραμμά του – επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα «υψηλά εισοδήματα».

Αναλόγως δεν φαίνεται να απαλλάσσεται η ακίνητη περιουσία από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς προβλέπεται αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών αλλά και επιβολή προοδευτικών συντελεστών ώστε να μην υπάρξει απώλεια εσόδων τα οποία έχουν οριστεί στα 2,65 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στο συνταξιοδοτικό, προχωρά κανονικά η επιβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα φέρει σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, και «μπορεί να αντικατασταθεί με ισοδύναμα μέτρα που θα εξοικονομήσουν τους ανάλογους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα», π.χ. αύξηση εργοδοτικών εισφορών. Για το ΕΚΑΣ, η σταδιακή κατάργηση θα ολοκληρωθεί το 2019, εκκινώντας από το 20% των δικαιούχων με τα αναλογικά πιο υψηλά εισοδήματα.

Όσον αφορά τα εργασιακά, στο πρόγραμμα δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά για κρατική παρέμβαση ώστε να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός.

Τράπεζες και κεφαλαιακοί περιορισμοί

Στο μέτωπο των capital controls, που έχουν ήδη συμπληρώσει δύο μήνες ζωής, αναμένεται να παραμείνουν εν ισχύ για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ακόμη.

Επίσης, το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την έξοδο στις αγορές το πρώτο 6μηνο του 2017 και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έως τον Νοέμβριο, καθώς σε περίπτωση που η συγκεκριμένη διαδικασία αγγίξει το 2016, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει και «κούρεμα» καταθέσεων.
Πηγή: skai.gr