Λαγκάρντ: Δεν μιλάμε για κούρεμα ελληνικού χρέους, η αναδιάρθρωση μάλλον αρκεί

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «δεν μιλά για διαγραφή» του ελληνικού χρέους και πιστεύει πως μιας μορφής αναδιάρθρωσή του θα μπορέσει να το καταστήσει εκ νέου βιώσιμο, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, κι ενώ το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να συμβάλει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

«Μιλάμε για μετάθεση της ωρίμανσης [των δανείων], για μείωση των επιτοκίων, για εξαιρέσεις για ένα χρονικό διάστημα», διευκρίνισε η κ. Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα Le Temps.

«Η συζήτηση για διαγραφή του χρέους δεν άνοιξε ποτέ», προσέθεσε, εκτιμώντας πως δεν χρειάζεται καν να ανοίξει «εάν όλα πάνε καλά».

Στη συνέντευξη δεν γίνεται αναφορά στο εάν το Ταμείο θα δώσει τελικά νέα δανειακή βοήθεια στην Ελλάδα, με την κ. Λαγκάρντ να επαναλαμβάνει ωστόσο πως αυτή τη στιγμή το χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Πιστεύω ότι κανένας πια δεν λέει το αντίθετο», σημείωσε, σε ένα μήνυμα προς τους εταίρους.

Ερωτηθείσα για τις επερχόμενες εκλογές, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πως το ΔΝΤ δεν παρεμβαίνει σε πολιτικές συζητήσεις, όμως ξεκαθάρισε πως πρέπει σε κάθε περίπτωση να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της «οικονομικής ανεξαρτησίας» της χώρας μας.

Τόνισε δε με νόημα πως ακόμα υπάρχουν «πολλές μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να γίνουν, αναφέροντας συγκεκριμένα αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

«Ελπίζω πως οι ελληνικές Αρχές θα συνεχίσουν να υλοποιούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να ενισχυθεί», δήλωσε.

Ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ (γαλλικά)
Πηγή: skai.gr