Κερέ: Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο αλλά το κακό τζίνι δεν έχει μπει στο μπουκάλι

Μήνυμα πως το ευρώ είναι και πρέπει να είναι μη αναστρέψιμο, καθώς τυχόν αποχώρηση ενός μέλους από την ευρωζώνη θα προκαλούσε αποσταθεροποιητικό ντόμινο υποψιών για το ποιο κράτος θα ακολουθούσε στο δρόμο της εξόδου, έστειλε σήμερα Πέμπτη ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Μιλώντας δυο μήνες μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου τέθηκε προς συζήτηση σχέδιο «προσωρινού Grexit», ο στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε πως το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα δημιούργησε ένα «κακό τζίνι» φόβων με αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, που δεν έχει ακόμα καταστραφεί.

«Το τζίνι δεν θα μπει ξανά στο μπουκάλι του έως ότου είναι ξεκάθαρο πως τέτοιος κίνδυνος δεν θα σηκώσει το κεφάλι του ξανά», προσέθεσε.

Μιλώντας σε διπλωμάτες στο Παρίσι, ο κ. Κερέ υπογράμμισε πως οι ελαττωματικοί πολιτικοί μηχανισμοί της ευρωζώνης – που ενέχουν «ατελείωτες διαπραγματεύσεις» και φέρνουν στο προσκήνιο τις διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών – καταδικάζουν τη νομισματική ένωση σε «ένα μέλλον χαμηλής ανάπτυξης και επαναλαμβανόμενων κρίσεων».

«Σε μια εποχή που η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να επιβραδύνεται, είναι η κοινή μας ευθύνη να αποφύγουμε την ίδια μοίρα για την ευρωζώνη», είπε, επισημαίνοντας πως το υπάρχον ελαττωματικό μοντέλο δυσκολεύει τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τη συνολική θέση όσο και τις εθνικές αδυναμίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αξιωματούχος της Ευρωτράπεζας σημείωσε ότι στόχος-κλειδί είναι η οικοδόμηση θεσμών που θα ενισχύσουν τη συνοχή της οικονομικής αλλά και της πολιτικής ένωσης, και στάθηκε στην ανάγκη αναδημιουργίας της «κοινής ευθύνης» για την επίτευξη στόχων και την βαθύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης.

Ωστόσο, δεν δίστασε να επισημάνει πως οι λαοί της Ευρώπης τρέφουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα του ευρώ να αποφέρει όλα τα καλά υποσχέθηκε η δημιουργία του.
Πηγή: skai.gr