ESM: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα - Nτάισελμπλουμ: Έχουμε ακόμη δουλειά

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΔΩ 

Εγκρίθηκε την Τετάρτη το απόγευμα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το νέο πρόγραμμα του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα καλύπτει την Ελλάδα χρηματοδοτικά για την επόμενη τριετία.

«Αυτό το πρόγραμμα έχει αυστηρές προϋποθέσεις για τα δημοσιονομικά, την οικονομία και προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε κάποια αξιόπιστα πρώτα βήματα» σχολίασε μετά την έγκριση του προγράμματος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολλή δουλειά ακόμη τα επόμενα χρόνια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και το ευρώ. Έχουμε πολλή δουλειά τα επόμενα χρόνια, οι αποφάσεις που πήραμε είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Το δάνειο μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ποσού έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση 10 δισ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.

Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει την Πέμπτη το πρωί, ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο - γέφυρα). Σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Αυτό το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αλλάξει την κατάσταση και να ακολουθήσει την επιτυχία προηγούμενων χωρών που είχαν μπει στο πρόγραμμα του ESM/EFSF» σχολίασε ο επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σημειώνεται ότι ο ESM ανήρτησε φωτογραφία του Κλάους Ρέγκλινγκ να υπογράφει τη συμφωνία, ενώ το ίδιο έπραξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. 



Πηγή: skai.gr