EIU: Η Αθήνα ανίκανη να προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους της

Η Αθήνα είναι η μοναδική κορυφαία πόλη στην ευρωζώνη που υπολείπεται του ανώτερου επιπέδου ποιότητας διαβίωσης, σύμφωνα με την κατάταξη του ετήσιου Δείκτη Βιωσιμότητας του Economist Intelligence Unit (EIU).

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η ελληνική πρωτεύουσα είδε την αξιολόγησή της ως βιώσιμη πόλη να υποχωρεί από το 77,5% στο 75,3%. Αυτό σημαίνει ότι στην κατάταξη με τις 140 πόλεις όπου εξετάζονται οι συνθήκες διαβίωσης η Αθήνα έχει πέσει από την 69η στη 72η θέση.

Το όριο που θέτει ο EIU για να θεωρείται μια πόλη ικανή να προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες ζωής στους κατοίκους της είναι το 80%. Μάλιστα, ο βρετανικός οργανισμός πολιτικών και οικονομικών αναλύσεων θεωρεί ότι αν ένας εργαζόμενος υποχρεώνεται από τον εργοδότη του να μετακομίσει σε μια πόλη με ποσοστό κάτω του 80% στον Δείκτη Βιωσιμότητας, θα πρέπει να του προσφέρεται πρόσθετο οικονομικό βοήθημα για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της διαβίωσης στη νέα του έδρα.

Συνολικά κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια η Αθήνα έχει χάσει έξι ποσοστιαίες μονάδες στον Δείκτη Βιωσιμότητας του EIU. Μόνο η Δαμασκός (27%), το Κίεβο (26%), η Τρίπολη της Λιβύης (22%) και η Τύνιδα (7%) έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πτώση στην ποιότητα ζωής που προσφέρουν στους κατοίκους τους κατά την ίδια περίοδο – δηλαδή πόλεις που μαστίζονται από πόλεμο ή την τρομοκρατία.

 Ίδιο ποσοστό μείωσης με την Αθήνα της κρίσης την τελευταία πενταετία έχουν καταγράψει στον Δείκτη Βιωσιμότητας το Ντιτρόιτ, που κήρυξε πτώχευση το 2013 και η Μόσχα, ενώ από κοντά ακολουθούν το Κάιρο και η Αγία Πετρούπολη.

Ο Δείκτης Βιωσιμότητας του EIU αξιολογεί τις συνθήκες διαβίωσης με βάση πέντε τομείς: οικονομικοπολιτική σταθερότητα, παροχής υγειονομικής περίθαλψης, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται για πέμπτη συνεχή χρονιά η Μελβούρνη με ποσοστό 97,5%, ακολουθούμενη από τη Βιέννη με 97,4%. Μεγάλη υποχώρηση πέρυσι, από την 16η στην 29η θέση, σημείωσε το Παρίσι, λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo και σε άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο