Σαπέν: Το τρίτο πρόγραμμα στήριξης να είναι και το καλό

Η Γαλλία εύχεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, ύψους έως και 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, να είναι «το καλό» και να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Χάθηκε πολύς χρόνος επί μακρόν», υποστήριξε ο Σαπέν. «Αλλά μέσα σε μερικές εβδομάδες, ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνησή του και η Βουλή της Ελλάδας ανέλαβαν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τώρα επείγει να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας της Ελλάδας (...) και η χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες ώστε αυτές να λειτουργήσουν (ομαλά) ξανά», συνέχισε ο Σαπέν.
Ο Σαπέν επέμεινε στο ζήτημα της «αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης και στην ελληνική κυβέρνηση. «Αυτό ήταν απαραίτητο και εξηγεί την εμπιστοσύνη στην εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση», σύμφωνα με τον ίδιο.

Όμως «υπάρχουν προθεσμίες», επισήμανε ο Σαπέν. «Τον Οκτώβριο θα δούμε πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και το αντάλλαγμα θα είναι η εκταμίευση» μέρους του δανείου, εξήγησε.

«Ο Οκτώβριος θα έχουμε επίσης ένα σημαντικό ραντεβού για να μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος και την αναδιάρθρωσή του ώστε να καταστεί βιώσιμο. Αυτό είναι τεχνικά εφικτό χωρίς να απομειωθεί η (ονομαστική) αξία του χρέους αυτού», πρόσθεσε ο Σαπέν.

Πολλές χώρες της ευρωζώνης —κυρίως η Γερμανία— προβάλλουν σθεναρή αντίσταση σε κάθε ενδεχόμενο διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους. Όμως οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εξετάσουν την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος ή των προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα.

Ο Μισέλ Σαπέν απέρριψε τις επικρίσεις περί της εκ νέου υπαγωγής της Ελλάδας στην κηδεμονία των ευρωπαϊκών θεσμών. «Αυτό είναι κάτι συνοδευτικό», είπε. «Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε την κηδεμονία του παρελθόντος», υποστήριξε.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας απέκρουσε τις κατηγορίες εναντίον των θεσμών ότι προσθέτουν κι άλλη λιτότητα στα ήδη σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. «Οι επικρίσεις αυτές δεν είναι βάσιμες. Το σχέδιο αυτό είναι ισορροπημένο. Προβλέπει δημοσιονομικές προσπάθειες, εξοικονόμηση πόρων, φόρους, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι τα προηγούμενα προγράμματα», επέμεινε. «Αρχικά, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλεπόταν να είναι 3% το 2015, τώρα θα είναι αρνητικό», σημείωσε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επεδείκνυε διά μακρών έντονες επιφυλάξεις έναντι ενός τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, «ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμος σήμερα και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα (στη Μπούντεσταγκ). Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι τα κοινοβούλια θα εγκρίνουν την εφαρμογή του», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν.
Πηγή: skai.gr